Бисквитки

петък, 5 януари 2018 г.

П.Аврамова „Над 50 млн. лева са отпуснати от правителството за област Враца през 2017 година”



Повече от 50 млн. лева са отпуснати от правителството за област Враца само през 2017 година. Това съобщи по време на пресконференция с медиите народният представител от ПП ГЕРБ инж. Петя Аврамова. Тя направи отчет за дейността си и определи 2017 година като успешна за област Враца, особено по отношение на инфраструктурните проекти. Петя Аврамова припомни декларираната подкрепа от премиера Борисов, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, вицепремиерът Томислав Дончев и транспортния министър Ивайло Московски  за изграждането на пътя Мездра – Ботевград. Предвижда се пътят да бъде разширен с по една лента и в двете посоки, като се очаква в началото на 2018 г. ще бъде възложен инженеринга на участъка и осигурен ресурс за изпълнението му.
„Реализирането на този проект е от изключително значение за областта ни, защото означава не само по-добра инфарструктура, той означава че ще бъде изпълнен първия етап на скоростния път Видин – Ботевград, който ще „отвори“ региона ни към бизнеса. Надяваме се по този начин да можем да привлечем инвеститори и да открием нови работни места. Смятам, че избирането ми за зам.-председател на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление беше знак и за Врачанска област, че към нея ще има специално отношение, особено по отношение на инфраструктурните проекти”, допълни Петя Аврамова.
По време на пресконференцията тя запозна представителите на медиите с усвоените средства и стартиралите инфраструктурни проекти, сред които е и дългоочаквания ремонт на пътя Враца – Леденика. Финансиране на дейностите на стойност 14 млн. лева беше осигурено миналата година по ОП „Региони в растеж”.
В най-скоро време едни от основните пътни артерии във Враца бул. „Христо Ботев” и „Крайречен булевард” ще бъдат ремонтирани", като и пътя до пещера „Леденика”. Това е голяма стъпка в правилната посока за обновяване на пътната инфарстсруктура в общината ни, а освен това ще подпомогне и развитието на туризма. Този ремонт определено е един от изпълнените ангажименти на ГЕРБ към общината ни. Благодарение на осигурените от правителството 14 млн. лева през миналата година се осъществи дългоочакваният ремонт на бул. „Васил Кънчов”. Приключва ремонтът и на пътя Враца – Криводол, като общата сума за извършването му е в размер на 6.3 млн. лева.”, подчерта Аврамова.
През 2017 година са реализирани още редица проекти, сред които детски парк в Козлодуй за на стойност 500 000 лв. Отпуснати са и 2 млн. лева за ремонт на пътища в Община Враца и 11 млн. лева за ремонт на държавни пътища в област Враца.
В края на годината с Постановление на Министерски съвет са отпуснати допълнителни целеви средства на редица общини и държавни институции. В постановлението с 3 536 348 лв. са включени 7 общини от врачанска област – Борован, Хайредин, Враца, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мездра. 860 821 лв. са по бюджета на Козлодуй за ремонтни дейности в две детски градини и за ремонт на ул. „Хаджи Димитър”. 860 000 лева са отпуснати за рехабилитация на асфалтова настилка по улици в гр. Бяла Слатина, селата Попица и Търнава. Пари за ремонт на улици получават и общините Хайредин – 200 000 лева, Криводол – 600 000 лева, Мездра – 416 348 лева и Борован – 300 000 лева. 
Особено важни за мен са отпуснатите средства за Згориград, по искане на кмета Асен Петров, по мое настояване и най-вече със съдействието на зам.-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Парите вече са в сметката на община Враца и с тях ще се изгради футболно игрище в двора на училището. Предстои да се обнови и бившият физкултурен салон на училището в Згориград, който ще бъде използван като спортна зала. Дейностите включват ремонт на покрива, смяна на дограмата и вътрешен ремонт на помещението. Предвидено е отопление, така че всички младежи да могат да спортуват и през зимния сезон. Фактът, че са отпуснати средства за много общини, които имат кметове от различни политически сили показва отново, че политиката на правителството на Борисов 3 е насочена към хората, а не към политиците”, подчерта Петя Аврамова.
„Един от големите проблеми, който остана нерешен, въпреки усилията, които продължаваме да полагаме е финансовото оздравяване на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца. Отдавна предупреждавах, че ще се стигне до натрупването на огромен дълг, така че лечебното заведение да изпитва невъзможност да работи без финансова помощ отвън. За съжаление акционерно дружество, каквото е лечебното заведение, нямат възможност да бъдат подпомогнати с целеви средства от държавния бюджет. Търсихме варианти за отпускане на кредит, извършено беше и преструктуриране. В момента провеждаме срещи с новия екип на Министерството на здравеопазването, като имаме уверение, че МБАЛ „Христо Ботев” – Враца ще получи подкрепа и ще търсим заедно решение на проблема с огромния дълг, който е натрупан. Сами знаете, че не сме единствената болница с подобни проблеми в страната и аз вярвам, че ще бъде намерено решение”, категорична бе Аврамова.
През 2017 година са проведени над 50 приемни дни в населените места от област Враца.  Най-често поставяните проблеми са свързани предимно със социални и битови проблеми, като съдействие за осигуряване на трудова заетост и информация за програмите на агенцията по заетостта и МТСП. „Винаги съм правила всичко по силите си да помогна за разрешаване на поставените от хората въпроси или съм ги насочвала към компетентните институции. Ще продължа да помагам и занапред”, заяви Петя Аврамова.
Народният представител Петя Аврамова е член на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и Комисията по енергетика в НС. Тя е работила по изготвянето на 42 законопроекта в двете комисии, съвносител е на няколко законопроекта и проекти за решение.  
Тя запозна представителите на медиите и с основните параметри на бюджета за тази година. Парите за образование и здраве са увеличени общо с над 771 млн. лв, като най-много ще бъдат повишени парите за образование с близо 390 млн. лева. Продължава стартиралото през 2017 година увеличение на възнагражденията на учителите в системата на средното образование, за да може до 2021 г. да се постигне предвиденото в управленската програма  двойно увеличение.
Петя Аврамова обърна внимание и на увеличените обезщетения за отглеждане на малко дете от 1 до 2 годишна възраст от 340 на 380 лв. през втората година на майчинството. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни. Минималната работна заплата от 1 януари 2017 година се увеличи от 460 на 510 лева. Предвижда се от 1 януари 2019 година тя да бъде 560 лева, а от началото на 2020 година- 610 лева. От началото на годината минималните пенсии са 200 лева.
„С Бюджет 2018 правителството ясно показва, че спазва предизборните си ангажименти - запазваме нивата на данъчните ставки на корпоративните данъци и данъците върху доходите на физическите лица, които са едни от най-ниските в Европа. Приоритетите в Бюджет 2018 са свързани с продължаване на реформите в сектор „Образование”, социалната и здравна политика, отбраната и сигурността, както и провеждането на Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година”, каза в заключение Петя Аврамова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар