Бисквитки

понеделник, 25 септември 2017 г.

Започна ремонтът на административната сграда на Община Враца



От средата на м. септември стартира ремонтът на административната сграда на Община Враца. Дейностите се изпълняват по проект „Ремонт и обновяване на административна сграда на Община Враца“ по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът, който е част от Инвестиционната програма на Враца е на стойност 3 999 994 лв., като безвъзмездната финансова помощ е 100% от оперативната програма.
По проекта се предвижда внедряване на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъп за хора с увреждания на административна сграда на Община Враца и Концертната зала (Представителната зала). Строително - монтажни работи /СМР/ включват: мерки по конструктивно възстановяване/усилване; мерки  за  енергийна  ефективност; съпътстващи строителни и монтажни работи и подобряване на достъпа на хора с увреждания.
Като част от дейностите по проекта, ремонтът на Концертната зала включва подмяна на стенни и таванни облицовки, зрителски столове и апаратурата на залата. Предвидено е поставяне на стенни облицовки, които са с подходящи акустични свойства, монтиране на озвучителна апаратура и окабеляване. Оформената сцена в залата ще бъде запазена. С оглед разширяване на кръга от провеждани събития в залата, освен озвучителна уредба, ще се инсталира и осветителна апаратура и система за прожектиране.


През изминалите 5 месеца Община Враца проведе всички процедури по избор на изпълнители на основните дейности по проекта. На 11.09.2017 г. бе подписан договор за изпълнение на СМР дейностите с фирма „Инекс Трейд“ ЕООД – Враца. Авторският контрол се извършва от фирмата изготвила работния проект – „Кодас Консултинг“ ЕООД, а строителният надзор се упражнява от „Мултиплекс инженеринг“ ЕООД. Крайният срок за завършване на ремонтните дейности е май 2018 г.

Община Враца отчита напредък по изпълнението на  строителните договори от Интегрирания проект за воден цикъл
Община Враца през последните месеци отчита напредък на изпълнението на строителните договори от Интегрирания проект за воден цикъл на града. По Договор № С 206 / 31.10.2012 г. „Реконструкция на водопроводна мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на гр. Враца – Етап І”  основните работи по подобекти са завършени, предстои окончателно приемане на дейностите и въвеждане в експлоатация. Изпълнените обеми към днешна дата са както следва:  канализация – 95 % и  водопровод – 98 %.  Остава да се направят връзки между двата етапа, асфалтиране на пътни участъци в кв. „Кулата" и да се изградят допълнителни сградни канализационни отклонения и сградни водопроводни отклонения. В момента се извършват инспекции на новоизградените проводи с камера - робот, като при констатиране на  дефекти, те се отстраняват от изпълнителя. Сертифицирани са 94,67 % от договорна стойност.
По Договор № С 220 / 05.12.2012 г. „Реконструкция на водопроводна мрежа и реконструкция и удължаване на канализационната мрежа на гр. Враца – Етап ІІ” изпълнението е както следва: канализация – 91 % и водопровод – 94 %. В момента се захранват новите водопроводи и се пресвързват отклонения. Изпълняват се строително-монтажни работи по канализацията на ул. „Петропавловска", при „Винпром" и „Дом на туриста". Извършват се инспекции на новоизградените проводи с камера - робот, като при констатиране на  дефекти, те се отстраняват от изпълнителя. Сертифицирани са 56,70 % от договорна стойност.


С редица спортни събития Враца се включва Европейската седмица на спорта

В рамките на седмицата 23-30 септември 2017 г., десет български града се включат в проекта на Министерството на младежта и спорта „#BeAktive”.

 „Бъди активен” се случва за трета поредна година в нашия град, като целта е да се активират участници от всички възрастови групи без оглед на тяхната възраст, занимание и спортни умения.

25 септември 2017 е денят, в който Враца ще бъде активна, като се предвидени редица спортни дейности.

Откриването на събитието ще започне в 14.00 ч.  пред централния вход на градския стадион с щафета за ученици от 3-4, 5-8, 11-12 клас. Трасето на щафетата е от картинг пистата по алеите на спортния комплекс с финал пред стадиона. Малките ще премерят сили в 5 поста с обща дължина 600 метра, а при големите постовете са 8, с обща дължина 1 000 метра.

След щафетата, състезатели от боен клуб „Сила” ще направят демонстрации по смесени бойни изкуства и кик-бокс.

От 15.00 часа в обновената зала по лека атлетика ще започне спортно съревнование за най-малките. Около 100 деца от детските градини „Брезичка”, „Дъга”, „Вълшебница” и „Славейче” ще направят мини маратон и щафета с 4 поста. Събитието е поредното, което  се подкрепя от фондация „Touch happiness“ с осигуряване на награди и медали за всички участници.

Също от 15.00 часа, в залата по волейбол започва нестандартен волейболен турнир от смесени отбори. Сили ще премерят четири сборни тима от врачанския клуб „Ботев”. Отборите се състоят от три девойки и трима юноши.



Ден преди отбелязване Световния ден на туризма, Враца отчита ръст на туристите

            В навечерието на Деня на туризма, Община Враца отчита ръст на реализираните нощувки в местата за настаняване на територията на Общината. Данните показват, че от 2015 г. до 2017 г., броят на туристите се е повишил с над 10 000 човека.

Само за първото шестмесечие на тази година броят на туристите се е увеличил на 33 448 бр., спрямо 2016, когато са били 27 946 бр. и през 2015 - 25 728 бр.

Най-много - 7 525 са посетили Враца през месец юни 2017 г., когато се провежда Национален събор „Леденика“. За сравнение със същия период на 2015 г. посетителите са  били общо за първите шест месеца - 25 728 бр., а за месец юни - 4 857 бр. През 2016 г. има увеличение - 27 946 бр., и за месец юни -  5 339 бр. Същевременно за последната една година са разкрити близо 60 нови места в легловата база.

Във връзка със Световния ден на туризма – 27 септември, Община Враца съвместно с Природозащитен център „Натура“ организира туристически поход до пещерата „Леденика“. Сборният пункт е пред сградата на център „Натура“, а часът на тръгване – 09:00 ч. Преходът ще бъде в рамките на 6 часа, с предвиден 1 час за обяд и почивка.

 Любителите на туризма и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с различните пещерни образувания, както и да посетят уникални природни забележителности като – Мечото кладенче и скалния венец „Гарванец“. По време на туристическия поход, за участниците е предвидена екскурзоводска беседа от квалифициран планински водач.

По случай Световния ден на туризма, екипът на Природозащитен център „Натура“ организира томбола за всички участници, като голямата награда е – безплатна разходка с електрически велосипед до избран обект, намиращ се на територията на Природен парк „Врачански Балкан“.

Към момента заявилите желание за участие в похода са над 60 - ученици от Професионална техническа гимназия „Н.Й.Вапцаров“ и студенти от филиала на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Всички любители на туризма, които няма да могат да се включат в делничната разходка, на 27 септември, могат да вземат участие в съботен поход, който ще се проведе на 30 септември, по следния маршрут: Учителски колони – м. Тезеро – Враца. Сборният пункт е Природозащитен център „Натура”, а часът на тръгване – 08:30 часа.

Организатори на събитието са: Община Враца, Дирекция на ПП „Врачански Балкан”, Природозащитен център „Натура“ и Младежки център.

Във връзка със Световния ден на туризма, кметът Калин Каменов изпрати поздравителни адреси на всички хотелиери на територията на община Враца, на служителите в Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан”,  на ОП „Спорт и туризъм”, Регионален исторически музей – Враца и на Клуба на туристите ветерани в град Враца. Общият брой на поздравителните адреси е 37.



Община Враца въвежда на мерки за енергийна ефективност на още 15 жилищни сгради

            Община Враца стартира въвеждането на мерки за енергийна ефективност на 15 жилищни блока в града. Дейностите са на обща стойност близо 4 млн. лв. и се изпълняват по проектите „Енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в гр. Враца - Проект 1“ и „Проект 2“ по Оперативна програма „Региони в растеж“. 

            В началото на месец септември за 15-те блока бяха избрани изпълнителите на инженеринг (включващ проектиране, изпълнение на строително-монтажните работи и осъществяване на авторски надзор) и строителен надзор. Дейностите по „Проект 1" ще се осъществяват от ДЗЗД „М-Билд Милениум“ - София. За изпълнител на инженеринг по „Проект 2" е избран ДЗЗД „Церб ЕАД – Артис ЕООД" - София. Строителен надзор по „Проект 1" ще упражнява „Мултиплекс инженеринг“ ЕООД – София, а за „Проект 2“, след проведен конкурс е избран „Кодас консултинг ЕООД“ - София. За извършване на независима външна преценка на допустимостта и правотата на направените проектни разходи са сключени и договори с независим одитор.

            В рамките на „Проект 1" ще бъдат обновени 7 жилищни сгради, намиращи се на ул. „Г. С Раковски” №15; бул. „Никола Войводов" 38; бул. „Алеко Константинов" 7; ул. „Димитраки Хаджитошев" 29; ул. „Стоян Кялъчев" 19, 21; бул. „Мито Орозов" 57 и бул. „Демокрация" 2.

Осемте сгради, които ще бъдат обновени по „Проект 2" са с адрес: ул. „Ангел Грамчев” №1; бул. „Никола Войводов" 20; бул. „Никола Войводов" 6; бул. „Христо Ботев" 79; ул. „Петропавловска" 56; ул. „Петропавловска" 42; бул. „Никола Войводов" 1 и ул. „Спас Соколов" 22.

            Дейностите по внедряване на енергийно ефективни мерки в 15-те многофамилни жилищни сгради включват топлоизолиране, саниране, подмяна на дограма, както и обновяване на общите части - ремонт на покрив, фасада, освежаване на стълбищна клетка, подмяна на стълбищно осветление и др. Проектите са насочени към подобряване на жилищните условия и енергийно обновяване на жилищния фонд в града. Двата проекта са резултат от внимателно проучване на проблемите и конкретните нужди на целевата територия – Враца, направени при съставянето на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие /ИПГВР/.

            За точното спазване на предмета на договора и навременното изпълнение на дейностите по проекта е сформиран екип от експерти от общинската администрация. Екипът по управление на проекта ще следи също и за спазването на основните задължения на изпълнителите по отношение на оперативното изпълнение на договора, а също така и за недопускане на превишаване на права и неспазване на задължения, залегнали в договорите.



За над 2 млн. лева през последните месеци Община Враца асфалтира улици в града и селата
От 21 юни тази година Община Враца стартира асфалтирането на 18 улици в града, някои от които в изключително тежко състояние. Финансовите средства, на стойност 2 млн. лв., бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет. Към момента са приключени ремонтните дейности на 12 улици, обновени са тротоарите и бордюрите към тях. Ремонтирани са и алеите към „Хижата”.

В Централната градска част са приключени ремонтните дейности на ул. „Морава”, ул. „Цвета Кръстенякова”, ул. „Иванчо Цветков” и ул. „Иванка Ботева” (тротоарите са правени от „Каро Трейдинг” ООД, а асфалтирането е с провизорните суми от проект Воден цикъл). В промишлените зони на града са асфалтирани улиците „Свежест”, „Шипка”, „Изгрев” и „Никола Вапцаров”. Изграден и оформен е паркинг на бл. 26 в ж. к. „Дъбника“. В района има обособени тротоарни и зелени ивици, където по искане на живущите ще бъдат насадени и дръвчета. Продължават ремонтите на  ул.  „Трайко Китанчев”  и на още една улица в Промишлена зона (покрай бившия завод Мебел). През последната седмица са възстановени и 3 улици в кв. Кулата, като там асфалтирането продължава.

Предстои да бъдат асфалтирани и ул. „Стоян Заимов” (от кръстовището с бул. „Мито Орозов” до площад „Софроний Врачански”) и бул. „Мито Орозов” (от светофарите на площад „Руски” до подлеза на „Лукойл”). Общо асфалтирани са 15 000  м2 . След актуване и приемане на улиците, ремонтирани със средствата, отпуснати от Министерски съвет,  при наличие на финансов ресурс ще бъде планирана рехабилитация и на други улици на територията на град Враца.

Благодарение на финансовата дисциплина, спазвана от Община Враца, е направена рехабилитация на пътни участъци от четвъртокласната пътна мрежа, финансирани от Капиталовата програма. Средствата, определени за извършването на ремонтните дейности са в  размер на 354 170 лв.

Приключен е ремонтът  на  четвъртокласните пътища  при селата:  Мраморен – Голямо Пещене, Чирен – Девене – Три Кладенци. Предстои да бъдат ремонтирани участъци от четвъртокласната пътна мрежа при селата Бели Извор, Власатица,  Лиляче и Косталево.

Обектите са с едногодишен гаранционен срок, определен в съответствие с Наредба № 2 за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти. Ремонтите на изброените четвъртокласни пътища са извършени качествено, а процесът на работа беше контролиран регулярно от експерти на Община Враца.


Предстои да бъдат извършени и ремонти на пътната мрежа в рамките на селата Згориград, Паволче, Косталево, Веслец, Горно Пещене, Мраморен, Баница, Оходен, Бели Извор, Власатица, Чирен и Лютаджик. От 25 септември започна оглед и остойностяване на място в изброените села


Община Враца инвестира 100 000 лева за детски площадки

През настоящата година Община Враца ще изгради две нови детски площадки в ж.к. „Сениче“ и ж.к. „Дъбника“ – между блоковете №147 и №16. До края на годината ще бъде извършен и основен ремонт на още две съоръжения - в градинката на площад „Левски“ и площадката срещу „Топлофикация“. Стойността на инвестицията на четирите площадки възлиза на 100 000 лв.
За целта са изготвени проекти, които да отговарят на изискванията на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Проведена е и процедура за избор на изпълнител.
Строително-монтажните дейности включват: демонтаж на съществуващите амортизирани съоръжения, подравняване на терена и направа на стоманобетонова основа и бордюри. Детските площадки ще бъдат с ударопоглъщаща настилка, като ще бъдат монтирани и комбинирани детски съоръжения с улеи - пързалки, люлки, клатушки, пясъчници, пейки, огради и други.
 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар