Бисквитки

петък, 29 септември 2017 г.

Проверка на Националната система за ранно предупреждение



На 02.10.2017 г. от 13.00 ч. ще се проведе проверка на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и въздушна опасност. Тестът ще се проведе в 30 – километровата зона за неотложни защитни мерки на АЕЦ „Козлодуй“ и в 10-те общини от област Враца с определени акустични сигнали и гласови съобщения. Целта на тренировката е проверка на техническото състояние на системата, придобитите умения от длъжностните лица за работа с нея и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчвани от акустичните сиренни устройства.
Областният управител Малина Николова със свое писмо е уведомила Регионалното управление на образованието – Враца за необходимостта от набелязване на мерки за недопускане на стресови ситуации за децата в детските градини и ясли, както и за учениците в училищата. Като част от необходимите мерки са информираност на директорите на детските и учебни заведения и инструктаж на педагогическия състав за провеждане на обучение в подходяща форма. Информирано е ръководството на Електроразпределителното предприятие в региона за провежданата тренировка с цел да не се извършва планова профилактика на 02.10.2017 г. за времето до приключване на теста и осигуряване на непрекъснато електрозахранване на обектите, в които има монтирани сирени в дните преди и по време на тренировката.
Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението се тества два пъти годишно в първия работен ден на месеците април и октомври.

Няма коментари:

Публикуване на коментар