Бисквитки

четвъртък, 14 септември 2017 г.

Кметът Калин Каменов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откриха обновената сграда на НУ „Св. Софроний Врачански“ във Враца



В навечерието на първия учебен ден – 15 септември, кметът Калин Каменов, заедно с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, областния управител Малина Николова и директора на Начално училище „Св. Софроний Врачански“ Антоанета Сиракова прерязаха лентата на обновената сграда на 110 годишното учебно заведение във Враца. В началото на 2017 г. образователното министерство отпусна средства за ремонт на покривната конструкция на Начално училище „Св. Софроний Врачански“. Финансирането бе получено след изготвен и одобрен инвестиционен проект за „Въвеждане на мерки за повишаване на енергийната ефективност” на стойност 136 820 лв.
Директорът на началното училище благодари на кмета Калин Каменов и на неговия екип, които подкрепиха проекта пред Министерството на образованието и науката и съдействаха за неговото финансиране. Антоанета Сиракова изказа благодарност и на министерството на образованието и науката, че чрез финансирането на ремонта се осигурява безопасна и приятна среда за децата. По проекта е извършена подмяна на съществуващата покривна конструкция, полагане на нова топлоизолация от каменна вата върху таванската плоча и саниране на фасадите на сградата с топлоизолация, съгласно проекта за енергийна ефективност и монтаж на нова абонатна станция.
„Искам да благодаря от сърце на министър Вълчев за огромната подкрепа и за това, че повярва в проекта и бяха осигурени средства, чрез които училището да изглежда по този прекрасен начин.“, каза Каменов в приветствието си. Той поздрави  и фирмата изпълнител „Чех Пласт“ ООД, която е изпълнила и допълнителни дейности, различни от проекта, за да може обектът да има цялостно завършен вид.
„Искам да поздравя и учениците, защото тук се учат едни от най-талантливите и даровити деца на нашия град. Поздравявам учителите и изборът на вашите родители. Продължавайте със същия устрем и дух да показвате, че вашето училище е едно от най-елитните учебни заведения не само в нашия град, но и в целия регион. Атестат за това е и присъствието на министър Вълчев тук. В навечерието на 15 септември ви пожелавам да бъдете здрави, ученолюбиви и да се гордеете, че сте възпитаници на НУ „Св. Софроний Врачански“ и горди жители на град Враца Честит празник!“, допълни още в словото си Калин Каменов.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев приветства усилията на кмета на Враца Калин Каменов за подобряване на материално-техническата база на образователните институции в общината и допълни, че за него е чест да сподели празника на училището, което носи историческия дух на българското образование. „Поздравления за новата сграда и успешна, здрава и спокойна учебна година!“, допълни още министър Вълчев.
Възпитаниците на НУ „Св. Софроний Врачански“ бяха подготвили музикално-художествена програма, както и кратка презентация на училищните дейности и проекти, по които се работи в учебното заведение.
След откриването на обновената училищна сграда, министър Красимир Вълчев проведе работна среща с директори на детски градини и училища от област Враца, както и представители на институции.
По-късно образователният министър, заедно с кмета Калин Каменов откриха и Смарт класна стая в Профилирана Природо-математическа  гимназия „Акад. Иван Ценов“. В едно от най-големите учебни заведения в региона, те бяха посрещнати от директора Татяна Василева. Средствата, които са отпуснати от  Министерството на образованието и науката за изграждането на иновативния кабинет са 21 295 лв., а от бюджета на училището 47 400 лв. Благодарение на „смарт решенията“, които ще използва дигиталната стая, учениците от гимназията ще имат възможност да посрещнат предизвикателствата на новото учебно съдържание в иновативна среда. Стаята е оборудвана с таблети, осигурени по Националната програма „Информационни и комуникационни технологии“ на МОН и сензорен дисплей, чрез който ще се осъществява комуникацията между учениците и учителя. Интериорът на стаята и обзавеждането й са проектирани специално за нейното предназначение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар