Бисквитки

четвъртък, 1 юни 2017 г.

На тържествена сесия Враца раздаде най-престижните си отличия



На 1 юни, в Деня на Враца, бяха връчени най-високите обществени отличия – званието „Почетен гражданин” и „Наградата на Враца”, за 2017.
Званията бяха присъдени на тържествено заседание на Общинския съвет, което започна с българския химн и химна на Европа в изпълнение на вокална група „Детелинка“, и с рецитиране на баладата „Хаджи Димитър“ от 7-годишния Петър Доков.
Със званието „Почетен гражданин на Враца” бе удостоен Йордан Вачев, за принос в икономическото развитие и обществения живот на град Враца. Отличието получи инж. Цветанка Екзарова, мениджър на „Лалов и Вачев“ ЕООД, която благодари от името на носителя.
„Наградата на Враца“ бе присъдена на Светла Николова - за високи постижения в учебно - образователния процес, на Представителен танцов състав „Хемус“ - за цялостна дейност, съхранение на българския фолклор и популяризиране на Враца на национално и международно ниво, както и на Виктор Кръстев – за значителен принос в културния и обществен живот, и активна дейност за издигане на авторитета на града.  Всички наградени, техните представители и близки благодариха за получените високи отличия.
Тържествената сесия бе открита от председателя на Общинския съвет Румен Антов. „Изключителна чест и удоволствие е за мен да Ви приветствам по повод 1 юни – Деня на Враца, Деня на безсмъртието на героите, Деня на нашите деца. Особено е чувството, което изпитвам, заставайки тук и виждайки тази препълнена зала. Във Враца се усеща все по-осезателно какво поколение расте – чувствителни, търсещи и най-вече деца с творческа енергия, оптимизъм изпитания по пътя. Затова нека им се радваме, защото те могат да се превърнат в наши вдъхновители! Нека пазим своите вдъхновители и да вървим уверено напред, в името на ползотворното развитие на нашия град! Честит празник!“, каза Румен Антов.
Слово към присъстващите, отправи кметът на Община Враца Калин Каменов. „За мен е чест да Ви приветствам по случай празника на град Враца – 1-ви юни. Ден, в който засвидетелстваме своето преклонение към саможертвата и героичния подвиг на великия революционер Христо Ботев и неговата чета. Днешният ден е повод да празнуваме, но и да направим равносметка.
Последната една година, беше трудна, но ние продължихме да работим активно и целенасочено за развитието на нашия град. Мога уверено да кажа, че посоката, която поехме е правилната, а целта - да направим Враца, привлекателно място за бизнес, образование и туризъм - достижима. Не трябва да премълчаваме, че трудности има. Препятствията, които застават пред нас са предизвикателство, но аз съм сигурен, че можем да  се справим с тях.
Призовавам врачани и всички, свързани с града да работят за него така, както са го правили предците ни. Нека да градим и пазим нашия общ дом, и да възпитаваме в  родолюбие, чест и  достойнство в децата си ! Честит празник!“.
На заседанието присъстваха кметът на Общината Калин Каменов, Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, областният управител Малина Николова, зам. областният управител Мирослав Комитски, зам.-кметовете на Общината Мария Попова и Петя Долапчиева, народни представители, делегати от побратимените на Враца градове и области – гр. Бор /Р.Сърбия/, гр. Вилньов льо Роа /Р.Франция/, гр. Суми /Р.Украйна/, област Нитра /Р.Словакия/, окръг Долж /Р.Румъния/, Теодора Игнатова – почетен консул на България в Република Конго и Жан Мари Мартен – почетен консул на България в Марсилия, Валентино Бойчев - зам. – председател на ученически ОбС, общински съветници и граждани.
Поздравителни приветствия отправиха Саша Вукадинович – зам.-кмет на Община Бор, Република Сърбия, Жан-Пиер Ромпилон – зам.-кмет на Вилньов льо Роа, Република Франция, Степан Пак – изпълняващ длъжността зам.-кмет на град Суми, Украйна, Емилия Флореа, окръг Долж, Република Румъния и Теодора Игнатова – почетен консул на България в Република Конго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар