Бисквитки

четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Държавата не подкрепи сключване на договор за банков кредит от страна на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца



Държавата не подкрепи приемането на решение за сключване на договор за банков кредит от страна на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца. Това стана по време на извънредно заседание на Общото събрание на акционерите, което се проведе днес в лечебното заведение. Представителят на държавата, в лицето на Емилия Влахова, която гласува „Въздържал се” подчерта, че на основание чл. 26, ал. 1 от Устава на дружеството вземането на решения за кредит, залог и ипотека са от компетентността на Съвета на директорите.
На събранието присъстваха директорът на МБАЛ „Христо Ботев” Орлин Цветков, представители на болницата и акционерите, като в обявения начален час са представени 375 805 поименни акции, което е 94,71 % от капитала на дружеството. Всички представители на общините от област Враца, които са акционери, подкрепиха решението за сключване на договор за банков кредит в размер на не повече от 8 000 000 и не по-малко от 5 000 000 лева, който да бъде обезпечен със залог на ДМА и бъдещи вземания на лечебното заведение, покриващи 120 % от размера на отпуснатия кредит.
Изпълнителният директор Орлин Цветков заяви, че ръководството на врачанската болница е изненадано от позицията на Здравното министерство. „Отпускането на кредита е от изключителна важност за нормалното функциониране на лечебното заведение. Със средствата трябва да бъдат покрити дългове натрупани от предишното ръководство на МБАЛ „Хр. Ботев”, допълни още Цветков. Той беше категоричен, че ще се търсят други възможности за решения, за да може болницата да продължи работата си и пациентите да се чустват спокойни. Орлин Цветков благодари на всички служители за проявеното търпение и разбиране.
В дневния ред на извънредно заседание на Общото събрание на акционерите бяха включени още две точки - приемане на решение за увеличение на капитала на МБАЛ „Хр. Ботев” и за промяна на устава, които бяха приети.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар