Бисквитки

петък, 25 март 2016 г.

„По пътя на Ботевата чета“



Областна администрация – Враца, като основен организатор изготви Програмата за  провеждането на 70-тия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица 2016 г. По традиция, откриването на похода ще се състои на 27 май в град Козлодуй. Областният управител на област Враца Малина Николова ще приветства участниците и ръководният екип, след  което ще започне Възпоменателния митинг – заря.
          Множество образователни, културни и спортни мероприятия са предвидени в тазгодишната програма по провеждането на юбилейния туристически поход. Екскурзоводски беседи, посветени на историческите събития от 1876 година, ще бъдат проведени в местностите, през които минава пътят на Войводата и неговата чета- „Матеев геран“, „Попово ханче“, „Рашково бърдо“, „Милин камък“ и “Ботева поляна“. На 1 юни, участниците в похода ще посетят лобното място на Христо Ботев във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героичната саможертва и да се докоснат до историята на този подвиг.
          Освен с образователен и спортно – туристически характер, в дните на похода са предвидени изяви на групите – участници в него, концерти и художествена програма на общински състави. Забавната програма „Нощ под звездите“ ще се състои на 28 май, а на следващия ден, в с. Борован е концертът на носителя на специалната награда от Пирин фолк Светлин Миланов.
          Кметът на Община Враца Калин Каменов ще посрещне Ботевите поклонници на 30 май, след което е планирана художествената програма на състави от общината и прожекцията на филма за годишните от подвига на Христо Ботев.
          Кулминацията на инициативите, включени в програма на 70-тия Национален туристически поход е на 2-ри юни във Врачанския Балкан, където ще се състои Всенародното поклонение на връх „Околчица“.
          Ръководител на туристическия поход е Евгени Филипов от Спортен клуб по ориентиране „Леденика“ – Враца. Водачи са Петьо Попов и Асен Петков, коменданти походна колона са  Цветелина Велкова, Нели Ненчовска и Мария Йолова, а комендант бивак е Христо Христов, също от Спортен клуб по ориентиране „Леденика“ – Враца.
          Всички желаещи да участват в Националния туристически поход, могат да намерят Регламента за участие на официалната страница на Областна администрация – Враца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар