Бисквитки

сряда, 9 декември 2015 г.

ВМРО представи книга на Христо Петров



В офиса на ВМРО Враца на бул. „Христо Ботев“ 38 беше представена стихосбирка на Христо Петров.
„Христо Петров е потомък на преселници от Леринско, Егейска Македония/дн. Гърция/. С този район са свързани прославените войводи на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Марко Лерински, Георги Папанчев, Стефан Димитров. През ноември 1912 г. по време на Балканската война Леринско е завладяно от Гърция. За кратко, българска власт е установена през 1916 г. при настъпателна операция в Първата световна война. Именно след войните за национално обединение, хиляди македонски българи търсят спасение в свободна България, включително и родът на Христо Петров.
Възпитан в борчески дух и уважение към българските национални идеали, той става един от учредителите на структурата на ВМРО във Враца през 1995 г. През 2015 г.  беше отличен по повод 20 годишнината на врачанската организация. В неговата книга са  включени стихове, посветена на преселниците от Егейска Македония, на съвременната политическа действителност в България, на семейството и личните преживявания на автора. Затова и решихме ВМРО да подпомогне финансово тази стихосбирка“, заяви в началото на срещата народния представител Красимир Богданов.
Присъстващите изслушаха с удоволствие голяма част от стиховете на Христо Петров, зададоха много въпроси и пожелаха на автора вдъхновение за нови творчески търсения. В края на срещата, г-н Петров благодари за пожеланията и почерпи почитателите си с по чаша хубаво мелнишко вино.


Няма коментари:

Публикуване на коментар