Бисквитки

вторник, 8 септември 2015 г.

Враца подписа партньорско споразумение с Добрословени


            Партньорско споразумение подписаха днес кметът на Враца Николай Иванов и Георге Тудораску – кмет на община Добрословени, Румъния. Двете население места ще си партнират по проекта „Оходен, регион Враца – Добрословени, регион Каракал: Мост между две епохи и две цивилизации” по програма „INTEREG V-А Румъния - България 2014-2020 г.”
Прогнозният бюджет на проекта е 6 мил. евро, като разпределението между партньорите е 50/50.  „Уверени сме в успеха на проекта, който ще ни позволи да станем едни истински приятели, а не просто партньори” – каза след подписването Николай Иванов.
Проектът на община Враца е насочен към популяризиране на археологическите разкопки в село Оходен. Идеята е за създаване на музей на открито върху проучената част от археологически обект -  селище и култов център от ранната новокаменна епоха с всички необходими благоустройства, съоръжения, площи, инфраструктура, постройки и други средства за функционална обстановка, като фокусът е археологията.
            „По проекта ще бъде закупена специализирана техника за  археологически проучвания, ще се обособи и зона за лагер с всички необходими благоустройства - алеи, общи площи, сцена, огнища, паркинг, тоалетни, кухня, лагерни сектори за палатки и други. В зоната на лагера и околността ще се изградят зони за активна игра като въжени паркове, дървени конструкции и други природо-съобразни атракциони за различните възрастови групи” – поясни кметът на Враца.
Целевите групи, към които е насочен проектът, са ученици, студенти, археолози, млади семейства с деца. В съществуващата сграда на училището ще бъде изграден Експериментален археологически учебен център, в които ще се провеждат лагери на ученици и студенти от България, Румъния и други страни, както и научни семинари и обучения.
За ревитализиране на демонтираните археологически структури и добитите от тях научни данни се предвижда реализиране на четири модула по проекта.
            В Добрословени ще бъде изграден също музей на открито на базата на съществуващи археологически разкопки.

 Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”






Няма коментари:

Публикуване на коментар