Бисквитки

понеделник, 31 август 2015 г.

Във Враца започна подготовката за изборите наесен



            Техническата и организационна подговка за предстоящите на 25 октомври избори за местна власт и референдум вече започна в община Враца. За това информира днес секретарят на Общината Иван Жеков. „Веднага след като излезе указът на президента, с който той определи датата за провеждане на местните избори и на референдума, ние започнахме работата по организацинно-техническата подготовка. Усилията са насочени в няколко направления. Първо – местата за обявяване на избирателните списъци. От година на година общинската собственост, която е подходяща за обявяване на избирателни списъци намалява и срещаме затруднения при разговорите с частни собственици или институциите, които не са държавни или общински. През тази година обаче нямаме някакви особени затруднения с местата, където ще трябва да обявим избирателните списъци. В сроковете, които изборният кодекс посочва, ще обявим тези места и гражданите ще могат да се запознаят със списъците. Важно е да се знае, че сега ще имаме два вида избирателни списъци – едните ще са за местните избори и други – за референдума” – поясни Жеков.
            Другата посока, в която се работи, е подготовката на изборните помещения. На всички помещения, в които ще се проведат изборите в община Враца, вече е направен предварителен оглед. В повечето няма съществени проблеми с изключение на две места във Враца – в училище „Петър Берон” и в бившата Стоматологична поликлиника. Там ще трябва да се положат повече усилия и да се вложат средства, за да се подговят помещенията да са удобни за работата на секционните избирателни комисии и за провеждането на изборите. В Бистрец хората вече няма да гласуват в бившето училище – изборната секция ще бъде разположена в читалището. В някои от селата може да има проблем, ако Централната избирателна комисия излезе с решение във всяко изборно помещение да има по две кабинки за гласуване, заради провеждането на референдума. „Засега няма такова решение на ЦИК, но ако бъде взето, ще решаваме проблемите в ход” – увери секретарят на Общината.
            Третото направление, в което общинската администрация работи по организирането на изборите, е осигуряването на нормални условия за работа на Общинската избирателна комисия и екипите на „Информационно обслужване”. „Предоставили сме на ЦИК всички необходими документи, за да могат да назначат ОИК във Враца. Веднага след нейното назначаване, в разговор с председателя й, ще продължим работата си по подготовката на тяхното помещение” – уточни Иван Жеков. Избраното място за помещаването й е същото като при миналите избори – в приземно помещение в сградата на Община Враца. В зависимост от броя на работните станции на „Информационно обслужване” и за тях ще бъдат обособени места във фоайетата на градската концертна зала. „За гражданите ще направим специално съобщение за правата, които имат при гласуване на предстоящите избори и референдума” – ангажира се секретарят на Общината
 Отбелязваме  Съединението
           
На 6 септември в 10.30 ч. пред сградата на Община ще започне честването на 130-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Празникът ще започне с химна на Република България и издигане на националния флаг. Кметът ще произнесе тържествено слово. Венци и цветя в знак на признателност ще поднесат обществени организации, инстуции и граждани. Честването ще завърши с концерт на Врачанската симфониета. „Каня всички врачани да присъстват на празника” – каза кметът инж. Николай Иванов.

Николина Чакардъкова ще пее на откриването на врачанския панаир

            „До днес приетите заявки за участие в традиционния есенен панаир във Враца са 61. Те са на фирми, които предлагат атракциони, промишлени стоки, захарни изделия, грънчарски стоки и развлекателни обекти. Крайният срок, до който ще се приемат заявленията е 7 септември  - 17 ч. Настаняването на участниците в изложението ще се състои на 12 и 13 септември от 8 до 17 ч.” – обяви днес кметът инж. Николай Иванов.
Официалното откриване на панаира е в 18 ч. на 14 септември. Тази година той ще продължи до 19 септември включително. В празничните дни на откритата сцена ще излязат Николина Чакардъкова, Камелия, Деси Добрева, Десислава и врачански изпълнители. Първият концерт ще е на Николина Чакардъкова, а последният – на Десислава. Концертите са всяка вечер от 19 ч.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар