Бисквитки

понеделник, 6 юли 2015 г.

Започва асфалтирането на врачанските улици


            Най-късно до 16 ч. утре Община Враца ще подпише договора за основния ремонт на улици в града и в общината. Това съобщи днес кметът инж. Николай Иванов. Организацията по ремонтите вече е създадена и до няколко дни след подписването на договора ще започне реалната работа по улиците на града. Кметът представи и улиците, по които с приоритет ще бъде извършен ремонт във Враца през тази година. Това са ул. „Славянска” (в частта от Криводолско шосе до края й), ул. „Атанас Йованович”, ул. „Скакля”, бул. „Демокрация” (от ул. „Екзарх Йосиф” до ул. „Спортна”), ул. „Подбалканска”, ул. „Веслец”, ул. „Иваница Данчов”, ул. „Георги Бързашки”, ул. „Вардар”, ул. „Скобелев”, ул. „Райна Княгиня”, ул. „Морава”, ул. „Иван Тричков”. „Търсим решение  да бъде завършена и ул. „Ген. Леонов”, тъй като там все още не е намерено техническо решение за поставянето на В и К инфраструктурата, поради съществуващите комуникации. Крайно време е да намерим решение и да се асфалтира и тази част от улицата” – коментира инж. Николай Иванов. Кметът каза също, че има ангажимент и за улица „Венец”, за която бе поставен въпрос на публичното обсъждане на бюджета. Тази улица ще бъде изградена по друга технология. „Започваме работа – да си пожелаем успех” – каза кметът на Враца.
            Към този момент за ремонтите от общинския бюджет са заделени 1 100 000 лева. „Общият размер беше 1 600 000 лева, като 500 000 лв. бяха предвидени от приходи от приватизация. Областният управител възрази срещу програмата за приватизация на общинския съвет и спорът влезе в съда. И в момента общинският съвет и областна администрация водят спор в съда относно законосъобразността на програмата за приватизация. Затова тези 500 000 лева засега не можем да ги предвидим в бюджета на ремонтите на улици” – поясни инж. Николай Иванов.

Още над 23 милиона лева ще бъдат вложени в европроекти във Враца

         На 26 юни кметът на Враца и ръководителят на Управляващия орган по Оперативна програма „Региони в растеж” подписаха споразумение за делегиране на функции на оценка и избор на проекти за финансиране. Бюджетът, който е определен за община Враца,  е 23 254 828 лева. „С решение на Министерски съвет Общината получава и правото да направи подбора на проектите, които отговарят на условията за допустимост на разходите. Общината ще има функциите на т.нар. „междинно звено”, което ще приема, оценява и одобрява своите проекти. Това ще стане с една инвестиционна програма, която ще включва списък с основните проекти за финансиране. Проектите, които бъдат изведени в тази инвестиционна програма, ще бъдат финансирани на 100 % от тези средства” – поясни кметът инж. Николай Иванов. И допълни, че това е изключително важен инструмент за развитието на Враца през следващите години.
            Според указанията на ОП „Региони в растеж”, ето разпределението на бюджета по дейности и по приоритети:
 – „Енергийна ефективност в административни, жилищни сгради и студентски общежития” – максимумът е 40 % от общия размер, т.е. 9 301 931 лв., от тях за многофамилни жилищни сгради около 4 650 000 лева.
- „Градска среда” -  6 976 448 лева.
- „Образователна инфраструктура” – 1 162 000 лева.
- „Социална инфраструктура” – 1 162 000 лева.
„ С финансирането по „Градска среда” ще осъществим един от най-важните проекти в следващите години – за цялостната реконструкция на централната пешеходна зона на Враца” – поясни кметът на Враца.
За осъществяването на избора на проекти ще се сформира работна група, която включва представители на Общината и на институции или организации, чиито проекти са залегнали в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Сред тях са представители на училища, на детски градини, социални и културни институции, държавни висши учебни заведения, на фирми, ползващи бази в индустриалните зони на Враца и от неправителствения сектор. Оценката на проектите ще се извършва паралелно с  оценката на инвестиционната програма, като огтоворността за това ще е на специално сформирано междинно звено от експерти от Общината и външни експерти. Очаква се до края на септември да започне внасянето на проекти.
 Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”





Няма коментари:

Публикуване на коментар