Бисквитки

петък, 31 юли 2015 г.

Първо заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата Интеррег-ИПП ТГС България-Сърбия 2014-2020


Експерт от Областна администрация – Враца взе участие Първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение (СКН) по Програмата „Интеррег-ИПП“ -  Трансгранично сътрудничество България-Сърбия, което се проведе в град София.
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова председателства заседанието на Комитета от българска страна. Участие взе още Санда Шимич, помощник-директор на Канцеларията за европейска интеграция на Република Сърбия и съ-председател на заседанието, както и Ан-Ясмин Крабач, представител на Главна дирекция “Регионална и градска политика“ към ЕК.
Област Враца вече е включена в допустимата зона на Програмата  и за периода 2014-2020, в която се откриват възможности за кандидатстване с проектни предложения за финансиране от различни институции и организации, отговарящи на изискванията.
По заповед на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са определени двама представители на Областна администрация - Враца като редовни членове на Съвместния комитет за наблюдение.
На заседанието бяха обсъдени и приети процедурните правила за работа на Съвместния комитет за наблюдение и пакета от документи за кандидатстване, включващ Насоките за кандидатстване и критериите за подбор на проекти по Първата покана за набиране на проектни предложения по Програмата. Очаква се документите за кандидатстване да бъдат одобрени от членовете на Комитета и през месец август 2015 г. да бъде публикувана Първата покана за набиране на проектни предложения. Тя включва всички приоритетни оси на Програмата, по които ще бъдат финансирани проекти - „Устойчив туризъм“; „Младежи“ и  „Околна среда“.
Общият бюджет на Програмата за Първата покана възлиза на 12 687 304 евро.
По време на заседанието на членовете беше обсъдена Комуникационната стратегия и Многогодишната стратегия за техническата помощ на Програмата. Планираните дейности за популяризиране включват организирането и провеждането на партньорски срещи и пресконференции, организиране и провеждане на информационни дни в Кюстендил, Перник, Правец, Монтана и Видин, както и в градове на територията на Република Сърбия.
Важна дейност в реализацията на Комуникационната стратегия е планираното провеждане на форум за търсене на партньори, което ще се състои през месец септември в град Ниш, Република Сърбия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар