Бисквитки

понеделник, 17 март 2014 г.

Кметът на Враца: „Започваме с асфалтирането възможно най-скоро”



        
         Две обществени поръчки, свързани с асфалтирането на улиците във Враца, е обявила общинската администрация. Едната е за текущ ремонт на улиците в града и основен и текущ ремонт на общинската пътна мрежа. Тази поръчка е на стойност 585 900 лева, финанансирането по нея е от общинския бюджет и оферти по нея ще се приемат до 7 април. Другата обществена поръчка е за дългоочаквания основен ремонт на улици и булеварди във Враца. Стойността й е 6 930 000 лева, като финансирането бе спечелено с проект на Общината от държавния фонд за растеж и устойчиво развитие на регионите. „Стремим се да започнем максимално бързо асфалтирането на улиците. Имаме достатъчно осигурени средства. Има заложени средства и за възстановяване на прокопаните участъци в проекта за водния цикъл. Въпрос на време и организация е асфалтирането да стартира максимално бързо. Ще се постараем след като това стане да измием достатъчно добре, така че да намалим и запрашеността на въздуха”  - коментира кметът инж. Николай Иванов.
Обществената поръчка за цялостното преасфалтиране е разделена на две обособени позиции – основен ремонт на улици в жк „Дъбника” и жк „Металург” и основен ремонт на улици и булеварди в централна градска част. „В условията поставихме и изискване един участник да не може да кандидатства по двете позици, с идеята работата по двата лота да върви едновременно” – поясни инж. Иванов. Оферти по нея ще могат да се подават до 16 часа на 24 април.
         В четвъртък предстои среща между кмета на Враца и изпълнителите на строителните дейности по интергрирания проект за воден цикъл. Разговорите ще са за подготовката и започването на предстоящото полагане на асфалт по разкопаните участъци по трасетата на положените водопровод и канализация. Към момента в района няма работеща асфалтова база, очаква се обаче тази година базите да започнат работа по-рано поради мащабните пътни проекти в региона.
         От тази седмица, по разпореждане на кмета, комуналното дружество „БКС” и работниците от програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” ще започнат почистването на ригулите по пътищата, метенето и миенето на Враца.

Личните асистенти ще работят до края на август

         За седми път се удължава срокът на проекта „Подкрепа за достоен живот”. Личните асистенти ще работят до края на август 2014 г. В община Враца от тази социална услуга в момента се възползват 100 потребители, а в тяхна помощ са наети 97 лични асистенти – съобщи днес инж. Николай Иванов. Кметът на общината вече е подписал допълнителните споразумение към трудовите им договори. От началото на 2011 година, когато стартира услугата, до сега в проекта са участвали общо 139 граждани с трайни увреждания и 141 лични асистенти от Враца и селата Баница, Бели Извор, Вировско, Власатица, Върбица, Горно Пещене, Девене, Згориград, Косталево, Мраморен, Нефела, Оходен, Паволче, Тишевица, Три кладенци, Челопек и Чирен. При отпадане на потребител се осъществява процедура за включването на следващия в резервния списък. Към днешна дата 36 от потребителите са на повече от 65 години, като най-възрастният е на 96 години. От потребителите 25 са деца, 11 са самотно живеещи и 64 живеят с близки, но са в невъзможност да се обслужват без предоставяне на социалната услуга.
         Проектът „Подкрепа за достоен живот” се осъществява с финансиране от ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Враца ще предлага нова социална услуга

         Нова социална услуга за деинституционализация на деца и младежи с увреждания ще се предлага в община Враца. Услугата ще се осъществява в новоизградените три Центъра за настаняване от семеен тип и Защитено жилище по проекта „Шанс за деца и младежи от дома”. Кметът инж. Николай Иванов подписа договор за финансиране на дейността на стойност 772 039 лева. Изпълнението на проекта се очаква да започне  през май 2014 г. От новата услуга ще се възползват на общо 50 деца и младежи с увреждания. Капацитетът на Защитеното жилище ще бъде 8 потребители, а на всеки от трите Центрове -  по 14 потребители (12 деца и младежи с увреждания от специализирани институции и допълнителни 2 места за настаняване на деца от общността по спешност).
Продължителността на проекта е до 31.10.2015 г., като самите  услуги ще се предоставят 13 месеца. Очаква се след края му услугите да станат делегирана държавна дейност.

Даряват очила на деца със зрителни проблеми

         На 13 деца от СОУ „Христо Ботев” във Враца ще бъдат дарени очила. Нуждата от тях бе констатирана по време на кампанията „Направи добро”, инициирана от Александровска болница и Организацията на евреите в България „Шалом”. „Благодарение на тази добра инициатива детски офталмолози направиха профилактични прегледи на 216 ученици от училище „Христо Ботев”. Изписани и изработени са вече необходимите очила за 13 деца. Предстои те да им бъдат подарени в следващия понеделник” – каза кметът инж. Николай Иванов.
         На 27 март ще се състои вторият етап на кампанията, когато профилактични прегледи ще бъдат направени на децата от Дома „Асен Златаров” във Враца, а в училището в с. Тишевица ще бъдат прегледани ученици както от селото, така и възпитаници на училището в с. Баница.
Община Враца е получила специална благодарност за подпомагането на организацията при провеждането на прегледите.

Враца гаси емблематични сгради в „Часът на Земята”

Община Враца и тази година ще се включи в инициативата „Часът на Земята”. На 29 март (събота) между 20.30 ч. и 21.30 ч. ще бъде загасено артистичното осветление на три знакови за града сгради. За час няма да бъдат осветени Кулата на мешчиите, читалище „Развитие” и сградата на общинската администрация. Общината апелира към всички врачани да се включат в инициативата. Тази година се очаква в международната инициатива да участват над 1 милиард граждани на общо 119 страни в света.


Даниела Хитова,

гл. експерт „Връзки с обществеността”

Няма коментари:

Публикуване на коментар