Бисквитки

събота, 10 май 2014 г.

Близо 50 % от фирмите подават декларации по електронен път

Данъчната кампания през 2014 година в офис Враца приключи успешно.
Близо 16 хиляди са приетите и обработени данъчни декларации по ЗДДФЛ и ЗКПО.
До този момент в офис на НАП Враца са приети 9596 декларации за облагане на доходите, но все още пристигат по пощата и предстои обработване. Най-голям е броят на тези физически лица, които са предпочели лично да посетят офиса на НАП – 6099. По пощата са изпратени 1810, в пощенска станция са подадени – 549. Подадените по интернет са 1138, като те са нараснали с над 31 %  в сравнение с 2013 г., когато са били 866.
Тази година в офис Враца най-високия деклариран доход е в размер над 1.1 млн.лв. Декларацията е подадена от физическо лице,  което е едноличен търговец.
На 31 март изтече срокът, в който фирмите  подават годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци и  внасят декларирания данък. В офис Враца са приети 4503  декларации по чл.92 от ЗКПО, при 62 % от  тях са използвани алтернативни начини за подаване, а именно: чрез пощата  – 557, на гише в пощенска станция  – 106 и 2132 са подадени с електронен подпис по Интернет, което означава, че всяка втора декларация е подавана по електронен път. Това е ръст от 23,5 % спрямо същия период на 2013 година.
            Декларации за изплатени доходи, различни от тези по трудов договор са подали 1515 дружества, близо 61% от тях са подадени по електронен път. Това позволява да се сравнят данните от справките на работодателите и доходите, които са посочили физическите лица в своите декларации.

Все повече клиентите на НАП се възползват от предоставените им електронни услуги и използват алтернативните начини за подаване на декларации – чрез пощата с обратна разписка, на гише в пощенска станция с входящ номер, както и по интернет, подписани с електронен подпис. Това им дава възможност за ползване на отстъпки върху сумата на дължимия данък, пести време и гарантира коректност на данните. 

Юлия Грънчарова     

Няма коментари:

Публикуване на коментар