Бисквитки

понеделник, 3 юни 2013 г.

Ученици от общините Мизия, Оряхово и Хайредин посетиха АЕЦ “Козлодуй”



По покана на АЕЦ “Козлодуй” на 1 юни ученици от 8 до 11 клас от три съседни на атомната централа общини посетиха най-голямото електропроизводствено предприятие в страната. Младежите и техни преподаватели от Професионална гимназия по химични технологии “Васил Левски” – гр. Мизия, от Средно общообразователно училище “Христо Ботев” – гр. Оряхово, и от Средно общообразователно училище “Васил Воденичарски” – с. Хайредин, се запознаха с историята и с постиженията на българската АЕЦ, видяха обекти на площадката и разговаряха лично с висококвалифицирани експерти.
Отправната точка на маршрутите за посещение бе Информационният център, където гостите научиха повече за развитието на ядрената енергетика в страната от филма “Българската атомна централа”. С принципите на функциониране и с начина на производство на електрическа енергия в атомната централа ги запознаха водачите на групите в машинната зала на 1000-мегаватовия шести енергоблок.
В Учебно-тренировъчния център на АЕЦ младежите разгледаха Мултифункционалния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-440 и Пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000. Вниманието на посетителите привлякоха демонстрациите по бързо гасене на пожар и работа с противопожарна техника. Атрактивни за тях бяха и замерванията на гама-фона в реално време с мобилната лаборатория за мониторинг на параметри на околната среда.
С организирането на този специален ден за посещение на ученици от близките селища АЕЦ “Козлодуй” отново потвърди стремежа си за откритост към местните общности. Предоставянето на възможност за придобиване на лични впечатления и на информация за високото ниво на безопасност на ядрените мощности е един от начините младите хора да изградят собствено мнение за дейността на АЕЦ, да се убедят в приноса й за опазване на чиста околна среда, и в ползите, които носи на региона стратегическо предприятие от такъв мащаб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар