Бисквитки

понеделник, 2 април 2012 г.

Над 4 800 търговски обекти във Врачанско вече имат дистанционна връзка с НА


Днес изтича крайния срок, в който всички, притежатели на фискални устройства, трябва да ги свържат с агенцията. Същият е и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната трябва да монтират нивомерни системи на резервоарите си.
До момента от област Враца, 4 840 търговски обекта са осъществили връзка с информационната система на НАП. Най-голям е броя на обектите за търговия на дребно с хранителни стоки – 852, дистанционна връзка вече имат и 389 питейни заведения, 300 магазина за облекло, 269 обекта за предоставяне на медицински услуги и др. Досега законовото изискване са изпълнили и 112 фризьорски и козметични салони, 105 ресторанти, 42 магазина за стоки втора употреба, 19 хотели, 17 кабелни телевизии, 13 погребални агенции, 8 заложни къщи, 7 автошколи и др. Все още няма свързани касови апарати с агенцията на театри, концертни зали, дискотеки, таксита и маршрутки, а от обектите за обмен на валута само 2 са осъществил дистанционна връзка с НАП.
Инспекторите на НАП започват проверки на 3 април 2012 г. ( 31 март и 1 април са почивни дни) като всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка ще бъде санкциониран с до 10 000 лв., а обектът му ще бъде запечатан докато изпълни изискването.
Проверките на НАП ще обхванат широк кръг търговски обекти, сред които и такива за търговия на горива. Т.нар ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба, се използват и за продажба на горива на клиенти. На глоба подлежи и търговец, който след 2 април използва едновременно фискално устройство, свързано с НАП и такова от стария тип. Всяка продажба, извършена след крайния срок на стар касов може до доведе до неблагоприятни последици за търговеца, предупреждават от НАП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар