Бисквитки

понеделник, 2 април 2012 г.

Кметът на Мездра подписа договор за финансиране по ОПРР на проект за саниране на 4 учебни заведения

Кметът Иван Аспарухов подписа договор за финансиране на проекта „Община Мездра с енерго ефективна образователна инфраструктура”. по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) 2007 – 2013 г. Това стана в Министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на министър Лиляна Павлова, която му връчи лично ваучера за безвъзмездната помощ. От страна на ОПРР документа парафира ръководителят на Управляващия орган на програмата Деница Николова.
Бюджетът на проекта е 891 731 лв., а срокът за неговото изпълнение 14 месеца – до 28 май 2013 г. 85% от средствата ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие, останалите 15% са собствен принос на бенефициента.
С парите ще бъдат санирани четири общински учебни заведения: ЦДГ №1 „Детелина”, ЦДГ №2 „Роза” и ПГ „Алеко Константинов” в Мездра и ОДЗ в Зверино. В тях ще бъде извършена хидроизолация на покривите, топлоизолация на външните фасади, подмяна на амортизираната дограма и съпътстващи строително-монтажни работи. „След реализирането на този проект разходите за издръжка на тези учебни заведения ще намалеят с 15-20 %”, коментира след подписването на договора кметът Аспарухов.
Освен проекта на община Мездра, по схема BG161PO001/1.1-09/2010 „Подкрепа за прилагане на мерки за енергийна ефективност в общинската образователна инфраструктура в градските агломерации” ще бъдат финансирани проекти на още 20 общини. Размерът на предоставената безвъзмездна помощ възлиза приблизително на 49 млн. лв. Средствата са насочени към дейности за внедряване на мерки за енергийна ефективност в общински образователни институции - детски ясли и градини, обединени детски заведения, основни и средни училища. 
Мирослав Гетов – в. „Мездра XXI век”

Няма коментари:

Публикуване на коментар