Бисквитки

четвъртък, 8 септември 2011 г.

Николай Иванов, кмет на Криводол: Проектът за строеж на стадион в Криводол е изряден и за него има осигурено финансиране

Поисках право на отговор във връзка с публикацията от брой 171 (3566) на в-к Конкурент от 8 септември. В нея е отразено изявлението на народния представител от ПП ГЕРБ Николай Коцев, в което той е обявил, че (цитирам): „Президентът е поканен да направи първа копка на нещо, което може въобще да не се случи. Причината за това е, че проектът за стадион „Христо Ботев” е одобрен, но няма финансиране. И отново ГЕРБ постъпва морално. За да не се изложи президентът, съответното министерство изпрати писмо, в което се посочва, че пари за разработката няма и по-добре би било да не се прави първа копка”.
Въпреки че за читателите на вестника може и да е малко скучно, ще си позволя в името на истината да направя една кратка ретроспекция на развитието на проекта „Реконструкция градски стадион Христо Ботев”, гр. Криводол.
Той е финансиран с европейски средства по мярка 321 на Програмата за развитието на селските райони на (ПРСР), която се управлява от Разплащателната агенция на „Държавен фонд Земеделие”. Договорът с фонда (№ 06/321/00053) е подписан на 11 май 2010 г. След като преминават всички процедури на предварителен контрол и на възлагане по Закона за обществените поръчки, договорите по трите основни дейности – стротелен надзор, строителство и доставка на оборудване са сключени.
Реалният старт на строителството започва след окончателното съгласуване с Управляващия орган на ПРСР на всяка проведена процедура, което се прави с изрично писмо до общината. На 29.08.11 г. ние получихме съгласувателните писма за сключените договори за строителен надзор и за самото строителство. На 30.08.11 г (ден след визитата на президента на Република България в Криводол) получихме и последното съгласувателно писмо за договора за доставка на оборудване за стадиона, с което цялостната проверка за законосъобразност на всички проведени процедури по проекта приключи и то без никакви санкции от Управляващия орган.
За всички, които се интересуват от документите за развитието на проекта, към настоящия си отговор прилагам и копия на писмата от официалната ни кореспонденция.
Във връзка с основния аргумент на депутата Николай Коцев, че за проекта няма осигурено финансиране, прилагам копията от уведомителни писма за одобрение на авансово плащане, с което финансирането на обекта е открито. Това финансиране е в доста сериозен размер т.е. твърдението, че няма средства за реконструкцията на стадиона просто не отговаря на истината.
Държах да получа това право на отговор, защото считам, че гражданите на Криводол и особено децата ще се радват да знаят истината – а тя е, че ще имат ново и модерно спортно съоръжение, в което ще могат да практикуват поне 5 вида спорт.
Искам да кажа и няколко думи за моралната страна на постъпката на ГЕРБ. Не съм наивен и знам много добре причината за всичко, което се случи около първата копка на обекта. Мълчах доста, защото не смятам, че хората в Криводол трябва да стават част от подобни грозни интриги като тази, инициирана от ГЕРБ. Но това изказване ми дава правото да заявя публично истината по случая. Тя е, че на 26.08.11 г. отговорен представител на изпълнителната власт е позвънил (а не е изпратил писмо) в президентството и е „препоръчал” да не се прави първа копка по проекта. Причините считам, че са ясни на всички и няма смисъл да ги изговаряме още веднъж.
Когато разбрах за това позвъняване, лично взех решение да се отмени мероприятието по първата копка, защото ми стана ясно, че празникът на хората ще бъде превърнат в неумела политическа интрига от местно ниво, в която ще бъдат въвлечени не само гражданите от общината, но и президентът на България, който уважи лично празника ни. За разлика от всички представители на управляващите, които не присъстваха на това важно за града ни събитие, въпреки официално отправените към тях покани.
Оставям на читателите сами преценят „морално” ли е да създаваш интрига и да пречиш на реализацията на един изряден проект, спечелен с усилията на много хора в стремежа си да постигнеш краткосрочни политически цели? И дори да имаш безочието да се хвалиш с това пред медиите и обществото…?
Моята цел винаги е била гражданите на Криводол да имат условия да живеят добре и реконструкцията на градски стадион Христо Ботев е стъпка в тази посока, именно затова държа цялата истината за проекта да стане публична.

Няма коментари:

Публикуване на коментар