Бисквитки

събота, 4 юни 2022 г.

ПОСЕТИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА РАЗГЛЕДАХА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”


 

С много усмивки и настроение – и сред посетителите, и сред домакините, премина Денят на отворени врати в АЕЦ „Козлодуй”. На 4 юни 550 бяха гостите на събитието, с което след двегодишно прекъсване поради пандемията се възстановява традицията да се провежда ежегодно. 

Възможността лично да видят централата предизвика силен интерес сред хора от всички краища на страната – София, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Търговище, Силистра, Кюстендил, Пловдив, Стара Загора, Хасково и много други.

Отворени за гостите в днешния ден бяха командните и машинните зали на 5 и 6 блок. В Информационния център ядрени експерти разговаряха с посетителите и отговаряха на многобройните въпроси как се произвежда електричество от ядрените блокове и как се осигурява безопасността и надеждността на централата. В мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг всички можеха да наблюдават в реално време как се измерват параметрите на околната среда, а екипи от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението – АЕЦ Козлодуй” демонстрираха техника и умения.

Посещението в атомната централа бе част от личния празник на трима много специални гости – на 4 юни цели 4 години навършиха близнаците Явор и Калина Иванови, аГабриел Стоянов стана на 5 години.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар