Бисквитки

неделя, 23 юни 2019 г.

Мистичният звук на гайди даде началото на Северняшката сватбаp

Пресъздаването на автентичната Северняшка сватба бе дадено от шествие на 30 гайдари, което премина около подредените 45-метрови месали. Програмата продължи с изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Кметът Калин Каменов благодари на всички присъстващи на четвъртото издание на Национален фолклорен събор „Леденика“, като ги призова да съхраняват българските традиции и да ги предават на своите деца.

Гост на втория ден на  Събора бе заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която поздрави присъстващите от името на министъра на туризма – Николина Ангелкова.

Северняшката сватба започна с ритуал, като след него бе извършен граждански брак. Двойката Петя и Калин бе благословена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.

Празникът ще продължи с богата програма, в която участие ще вземат талантливите музиканти от оркестър „Виво Монтана“ и изпълнения на народния певец Янко Неделчев.

В рамките на втория ден от Събора ще бъдат наградени и победителите в конкурса за автентична народна носия.

На пресъздаването на Северняшката сватба присъстваха още: евродепутатът Андрей Новаков, общински съветници, кметове на населени места, младоженците от предходните издания на Събора, жители и гости на Враца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар