Бисквитки

вторник, 4 декември 2018 г.

Имениците от Община Враца, които празнуват на 6 декември – Никулден.


Никола – 368
Николай –  1 640
Николина -  291
Никол - 230
Николета – 31
Ники – 9
Никита - 11
Ненка  -  19
Нина -  311
Нино -  18
Кольо – 14
Нено -2
На 6 декември църквата почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.
Обреди и Традиции на Никулден
Българите почитат Свети Никола като покровител на рибарите.
Задължителен момент в традиционната никулденска обредност е консумацията на риба. Обикновено се приготвя шаран, тъй като според поверието шаранът е „слуга” на св. Никола. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.
Обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.
На този празник се канят роднини, кумове и съседи. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар