Бисквитки

петък, 13 октомври 2017 г.

Денят на българския лекар ще бъде отбелязан с представяне на детска книга и филм за светец лекар във Враца




Денят на свети Иван Рилски на 19 октомври у нас се отбелязва и като ден на българския лекар. По този повод с благословението на Врачанския митрополит Григорий и със съдействието на и Община Враца, ще бъдат представени книга и филм за свети Лука Кримски, който приживе е бил блестящ лекар, а след смъртта си велик чудотворец.
На 19 октомври /четвъртък/, от 16.30 ч. ще бъде представена детската книга „Свети Лука Доктора", с автор, журналистът от Тв Европа Ангел Бончев. „Свети Лука Доктора" разказва живота и знаменитите открития в медицината на един от най-великите светци на 20-и век Лука Кримски, пресъздава и чудеса, случили се след молитви към него. Освен това в нея се засягат важни за подрастващите теми като добротата, уважението, благородството, агресията, любов, състрадателност, милосърдие.  Книгата 'Свети Лука Доктора' е насочена към децата от 6 до 14 години.
От 18 часа в кино „Метропол" при вход свободен ще бъде прожектиран филма „Светителят хирург", който е сниман в Русия и България. В него вземат участие живи роднини на свети Лука Кримски, монахиня, която е била кръстена от него, трима митрополити от България, Гърция и Русия. Във филма се разказват и чудеса на свети Лука Кримски, лично от хора изпитали благодатта на изцелението. Филмът има силни послания към обикновените хора, към лекарите и към духовенството с великия пример на свети Лука Кримски.
Филмът до сега бе прожектиран при изключителен успех в Пловдив, София, Бургас, Ямбол, Асеновград и Мадрид.
Свети Лука Кримски е сред най-почитаните православни светци на ХХ век (архиепископ, изповедник, мъченик и безсребреник). Освен това е сред водещите хирурзи на века благодарение на откритията и разработките в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия). Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича хората, свети Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар