Бисквитки

понеделник, 3 април 2017 г.

Обществено обсъждане на нова транспортна схема

Към настоящия момент Община Враца е възложител по линии за извършване на обществен превоз на пътници от Републиканската, Общинската и Градската транспортни схеми. Последната транспортна схема е Приета с Решение № 868/25.01.2011 г., договорите за възлагане на обществен превоз на пътници със срок на изпълнение до 31.12.2015 г.
С цел да не бъде прекъсната услугата бе поискано от Областния управител разрешение за прилагане на спешна мярка и бяха преподписани договорите до 07.01.2018 г.
Изтичането на срока на договора по спешната мярка и предстоящото възлагане на всички превози по трите вида транспортни схеми съгласно действащата нормативна уредба, наложи да се направи анализ на сега действащата транспортна схема.
С изменената икономическа обстановка и промяната на структурата на град Враца и селата на Община Враца в демографски и икономически аспект, така съществуващата транспортната схема е неефективна, с което е създадена предпоставка за отказ от изпълнение на редица линии от страна на превозвачите. Резултатите са неудовлетвореност в гражданите на общината и натрупване на загуби от превозвачите. Изводът, до който се достигна е, че е необходимо да се направи нова транспортната схема. 
Панаир на образованието
На 20 април 2017г., от 10.00 ч., в градинката пред пощата във Враца ще се проведе традиционният панаир на образованието. Участие в него ще вземат всички училища и професионални гимназии от град Враца, Свободният университет „Черноризец Храбър” – град Варна,  Минно-геоложки университет”- град София, филиалите на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Медицинският университет „Проф. Иван Митев”.  В проявата ще се включат и Кариерният център към Регионално управление на образованието и частни езикови школи в града.
Целта на панаира е по интересен начин, всяка образователна институция да представи възможностите, които предлага за обучение. Това е и своеобразен старт на кампанията по прием на ученици за новата учебна година. Много нови профили и специалности ще дадат възможност на учениците да разширят предпочитанията си за избор за продължаващо образование.
Заявяването за участие в Панаира на образованието не е приключило.
 По 50 лв. ще получат служителите в детските заведения и училищата във Враца
По повод Световния ден на здравето и професионален празник на здравните работници – 7-ми април на всички медицински специалисти от детските градини и училища и персонала на детските ясли ще бъде изплатено допълнително трудово възнаграждение в размер на 50 лв.
Община Враца дава коктейл за работещите в сферата на здравеопазването
Във връзка с празника на 7-ми април в Ритуалната зала на Община Враца ще бъде организиран коктейл за работещите в сферата на здравеопазването – от заведенията за извънболнична и болнична медицинска помощ, здравни заведения, структури и организации, филиала на МУ – София и др.
С беседи, състезания и викторини в училищата и детските заведения отбелязват 7 април
Във всички детски и учебни заведения във Враца ще бъде отбелязан Световният ден на здравето с лектории, беседи, състезания, викторини и други, с цел повишаване на здравната култура на подрастващите и уважение към професията на здравния работник.
На 5 април Община Враца, съвместно с Екипа на проект „СТИМУЛ за ранно детско развитие“, започват кампания за извършване на лабораторни изследвания на деца от социално слаби семейства, с цел интегрирането им в детски градини и ясли.
В изпълнение на дейностите по Проекта, през цялата седмица в Общностния център за деца и семейства ще бъдат провеждани групови консултации на здравна тематика с родители от целевите групи, както и мероприятия за потребителите на услугите, свързани с цикъла Пролетни празници, по предварително изготвена програма, с участие на детски градини и детски ясли.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ

Община Враца уведомява обществеността и заинтересованите физически и юридически лица за организиране на обществено обсъждане  във връзка с  изграждане на Център за настаняване от семеен тип за деца в ж.к. „Металург“ в града.
Изграждането на Центъра е в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България“, Актуализирания план за действие и Картата на резидентните услуги. Община Враца е определена в конкретните бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG16RFOP001-5.001 „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за деца“, Приоритетна ос 5: „Регионална социална инфраструктура“. Предвидените средства за изграждането, обзавеждането  и оборудването на  Центъра за настаняване от семеен тип за деца са в размер на 400 000 лв.

Дата на провеждане на общественото обсъждане:
05 април 2017г. – 17:00 часа.
 Място на провеждане:
Конферентна зала на Общински съве

Няма коментари:

Публикуване на коментар