Бисквитки

вторник, 20 декември 2016 г.

Врачанските патриоти почетоха подвига на кап. Списаревски

Врачанските патриоти се поклониха пред делото на капитан Димитър Списаревски.  Повод за честването беше 73-та годишнина от героичния подвиг на летеца, извършил първият въздушен таран в историята на българската авиация. Събитието се състоя пред паметника на 133-та врачани, загиналите в бомбардировката на града по време на Втората световна война.
Слово за живота и делото на кап. Списаревски произнесе зам.-председателят на НМК на ВМРО и младежки лидер на войводите за Враца Момчил Янков.
На 20 декември 1943г. американска ескадрила от 200 самолета напада София. От летище „Божурище“ в защита на българското небе излитат 36 самолета. Сред тях е и пилотирания от поручик Димитър Списаревски. Започва въздушен бой. След като взривява един от вражеските самолети, Списарвески, останал без боеприпаси се врязва във водаческия самолет Б-24. Американската атака е осуетен. София временно си отдъхва. Смелият български поручик, посмъртно е награден с кръст за храброст и е произведен в чин капитан.

На събитието присъстваха народният представител и областен председател на ВМРО Красимир Богданов, областния координатор на НФСБ Спас Спасов, общински съветници, симпатизанти на патриотичната идея. Присъстващите поднесоха цветя в памет на героя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар