Бисквитки

четвъртък, 16 юни 2016 г.

Младежи от Вършец и Берковица стават туристически водачи и посланици на биоразнообразието


Вчера се проведоха първите обучения за 38 младежи от Вършец и Берковица, които отбелязаха началото на инициатива на фондация „ЕкоОбщност“, насочена към популяризиране на биоразнобразието в района на НАТУРА 2000 зони „Врачански Балкан“ и „Западна Стара планина и Предбалкан“. В рамките на един от 5-те проекта, отличени в тазгодишното издание на програма „Мтел еко грант – природа с бъдеще“ екипът на фондацията, в партньорство с Дружество за защита на хищните птици, СОУ „Иван Вазов“ – Вършец и Лесотехническа професионална гимназия – Берковица ще проведе серия от обучения и теренни занимания за опознаване и популяризиране на редки и защитени видове птици. В тях ще се включат средношколци и преподаватели от двете училища, които впоследствие ще се превърнат в посланици на идеята и ще насочват вниманието на посетителите на двата града към опознаване и опазване на ценното биоразнообразие в региона.

Двете зони, част от екологичната мрежа „Натура 2000“, се характеризират с интересно, но недостатъчно познато както на местните хора, така и на туристите разнообразие от видове, сред които има редки и защитени птици. В предстоящите инициативи ще се включат 17 младежи от Вършец и Берковица. Те ще имат възможност не само да се докоснат, чуят и видят природата в близост до мястото, където са отраснали и живеят, с един по-различен поглед и с много любопитна информация, но и да придобият умения да говорят за нея, да я представят на свои приятели, близки и посетители на тези красиви природни места като млади обучени водачи.

Училището за тях няма да приключи с последния училищен звънец за учебната година, а ще прелее в планиран за началото на юли зелен летен лагер, по време на който ще се научат да разпознават птици, песните им и да водят малки групи посетители по маршрута „Пътят на лешояда“, разработен от Природен парк „Врачански Балкан“ край с. Долно Озирово. По-талантливите ще участват и в пленер, след което ще представят чрез творбите си невероятното богатство и красота на този край пред посетители на Вършец и Берковица.

През лятото и началото на новата учебна година, младите водачи и посланици на биоразнообразието ще продължат заниманията си и ще отбележат Европейския ден на птиците в своите училища с по-широк кръг ученици. Акцент в техните занимания ще бъде белоглавият лешояд – знаков вид за Врачански Балкан, който през последните години бе възстановен като гнездящ вид.

Предстоящите дейности са част от проект „Млади водачи за опознаване и опазване на биоразнообразието във Врачански Балкан и Западна Стара планина и Предбалкан“ на фондация „ЕкоОбщност“. Официалното начало на проекта бе на 2 юни 2016 г., когато на церемония в София главният директор „Финанси“ на Мтел Милан Залетел поздрави отличените организации в ежегодната програма „Мтел еко грант – природа с бъдеще“ и им връчи договорите за финансиране. Всяка година програмата подпомага финансово стойностни идеи за възпитание в опазване на околната среда. Отличените проекти от тазгодишното й издание обхващат 20 училища и детски градини в цялата страна и ще си поделят над 22 000 лева. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар