Бисквитки

понеделник, 20 юли 2015 г.

Съставът за автентичен фолклор „Калушари“ открива Националния събор в Копривщица

С шест – минутно изпълнение на обредния танц „Калуш“ на Състава за автентичен фолклор при НЧ „Н.Й. Вапцаров 1927“ - с. Хърлец ще започне официалното откриване на Юбилейното 50-то  издание на Националния събор за българско народно творчество в Копривщица 2015. Народният обичай, в изпълнение на врачанските участници, е обявен за живо човешко съкровище и е вписан в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
Самодейците от 19-те  читалища от област Враца, участващи в Националния събор, ще представят 4 часова програма на централната сцена в местността „Войводенец. Веднага след тържественото откриване на 7 август, се дава началото на специално подготвената за събитието културна проява  на 33-те танцови и певчески състави  и индивидуални изпълнители от област Враца.
Комисия в състав проф. Петър Льондев - Председател на Съюза на българските композитори, доц. д-р Ваня Матеева от Института по етнология и фолклористика към БАН и гл. ас. д-р Миглена Иванова ще оцени изпълнителите от област Враца и ще им връчи отличителни знаци.
            В програмата на фестивала са включени изяви на български и чуждестранни изпълнители. Като част от съпътстващата програма, участие ще вземат и гостите  от Белгия, Великобритания, Обединени арабски емирства, Съединени американски щати, Франция, Украйна, Чехия и Швейцария.
Националният събор на българското народно творчество се организира от Министерството на културата и Община Копривщица, с подкрепата на Областната администрация на София област, Българска национална телевизия и Българско национално радио. 

Надя Гетова

„Връзки с обществеността и протокол“

Няма коментари:

Публикуване на коментар