Бисквитки

четвъртък, 23 август 2012 г.

ПОВИШЕН ИНТЕРЕС КЪМ ОБЛАСТНИЯ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – ВРАЦА


Повишен интерес към работата на ОИЦ – Враца отчита екипът на центъра . Това стана ясно от проведената пресконференция, на която експертите разясниха възможностите за еврофинансиране.

От създаването на центъра досега над 100 граждани, в това число представители на фирми, организации, институции, както и частни лица са ползвали услугите на центъра като са получили отговори на своите запитвания по електронна поща, телефон и на място по отношение на възможностите и начините на кандидатстване за получаване на финансиране от Структурните фондове на Европейския съюз (ЕС).

10 работни срещи във всяка една от общините на територията на Област Враца е провел досега центърът. Над 260 участници в тях са се запознали с основните дейности и услуги на ОИЦ, получили са информация за Кохезионната политика на ЕС, оперативните програми и актуални процедури за кандидатстване.

До края на годината ОИЦ – Враца ще проведе още 20 информационни събития в областта, по две във всяка община, които ще бъдат съобразени с проблематиката и конкретните нужди на гражданите в общината. Целта е информацията за Структурните и Кохезионния фондове на Европейския съюз да достигне по ясен и разбираем начин до възможно най-широк кръг хора, дори и в най-малките населени места.

Област Враца е на първо място по стойност на договорените средства по оперативните програми в Северозападен район за планиране, сочат данните на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) към 10 август 2012 г., стана ясно още от пресконференцията. Бизнесът, неправителствените организации и администрацията в област Враца е успяла да договори малко над 252 милиона лева. След област Враца се нареждат област Плевен (с близо 144 млн. лева), област Ловеч (130 млн. лева), област Монтана (близо 88 млн. лв.) и Видин (47 млн.лв.).

ОИЦ – Враца е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар