Бисквитки

четвъртък, 29 декември 2011 г.

Дарение от Ирландия

Сигурно мнозина се питат какво би могло да свързва Бърдарски геран с далечен Дъблин в Ирландия. Толкова здраво да го свързва, че от там да дойде поредната сума от 200 евро за дарителския фонд, основан във връзка с честванията на 125-годишнината на банатското българско село.
Отговорът е прост – една жена, която макар и на хиляди километри от нас, продължава да мисли за родното място като за най-скъпото, което е оставила в България.
Катерина Караджова описва родословието си кратко – баща й е Франц Караджов от рода на Марицните, а майка й е Ленка (Елена) от рода Минкините. Родителите й живеят, до смъртта на майката преди две години, в малка къща в северния край на селото.

(С бащата Франц и лелята Катерина)
Катерина завършва Националната спортна академия. Седем пъти е била шампион на България по вдигане на тежести и  Европейски шампион за 1989 г. с европейски рекорд. Печели и шесто място в света по вдигане на тежести през същата година.
Спортно-биографичен очерк за нея можете да намерите в книгата „Елитът на българските щанги“ от Димитър Димитров.
От 11 години живее и работи в Ирландия като се занимава с лазерна терапия, китайска медицина, козметика, рефлектология.
Обичта й към Бърдарски геран й помага да прави планове да стегне бащината си къща, както и да обещае, че ще пази тази съкровена връзка, като дарява периодично средства за благородната кауза да съхраним хубостта на уникалното село.

Няма коментари:

Публикуване на коментар