По традиция на 14 февруари Община Враца и Регионалният
исторически музей организираха честване на празника Трифон Зарезан.
Дворът на Етнографско-възрожденския комплекс събра десетки врачани и
гости на града. Зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева присъства на
събитието и се включи в ритуалното зарязване на лоза, което бе
представено от самодейците от читалище „Милин камък – 1927 г.” – с.
Мраморен. Носителят на титлата „Цар на лозята” за миналата година
Николай Николов предаде короната на новия – Светослав Иванчев, чието
вино бе избрано единодушно за най-добро.
„Да натежат лозниците от плод, да са пълни бъчвите с вино
и да са здрави всички!“, бе пожеланието на зам.-кметът на Община Враца
Петя Долапчиева, след като заряза лозя пред Замбината къща.
И тази година бяха организирани конкурси за червено и
бяло вино и за мезета. Две журита оценяваха кулинарните изкушения и
майсторлъка на участниците.
Тази година врачани представиха 15 качествени мезета.
Трета награда отиде при Генка Филипова, второто място бе присъдено за
ястието на Пенка Павлова, а първото място в конкурса за мезета спечели
Цветан Дочев-Дедо Скърц.
Конкурсът за вина бе разделен на две категории - за бяло и
за червено вино. 5 бели вина участваха в надпреварата и 23 бяха
червените гроздови еликсири.
Трета награда в конкурса за червено вино грабна Момчил
Калистратов, второто място отиде при Младен Младенов, а най-доброто в
тази категория бе виното на Татяна Стаменова.
В конкурса за бяло вино трета награда получи Антон Тошев,
второто място бе за Иванка Борисова, а бялото вино на Ивайло Тодоров
спечели първото място. Наградите връчи зам.-кметът на Общината Петя
Долапчиева.
За празничното настроение се погрижиха танцьорите от
Танцов състав „Хемус“ при Община Враца, певческите групи от кв. Бистрец и
село Мраморен, както и Врачанските музовири Огнян Пищиков и Цветан
Дочев. Гостите на празника на виното и веселието бяха посрещнати с
греяна ракия и вино. В двора на комплекса бе запален традиционния огън,
на който се завъртяха вкусни пърленки и сочни мезета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар