Бисквитки

сряда, 25 март 2020 г.

Над 100 000 души подадоха онлайн годишните си данъчни декларации


Срокът за обявяване на доходите е до 30 април
За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100
Над 100 000 души са подали годишните сиданъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщиха отНационална агенция за приходите. Над 70 % от всички получени в агенцията формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на  обработените декларации е малко над 130 000. До момента в офиса на НАП Враца са приети 1869 декларации по електронен път.
От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка трябва да стане до 30 април и съветват клиентите си да използват електронната услуга за деклариране на доходите по интернет с персонален идентификационен код (ПИК). Към момента над 640 000 граждани имат активен ПИК, който могат да използват за всички е-услуги на приходното ведомство. 
Едноличните търговци и лицата, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до края на юни 2020 г., допълват от НАП. 
Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на  https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.
Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП - https://nap.bg/page?id=762.   
Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.

ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2020Стр. 1 от 2

вторник, 24 март 2020 г.

Помощ за местния бизнес

Враца софтуер общество организира начини за подкрепа на бизнеса и организациите в условията на извънредно положение в България!
Стартираме инициатива чрез която целим лаптопаджиите, които имат опит в дистанционната работата да помогнат на местни бизнеси и организации, които са изправени пред предизвикателствата на новата ситуация.
Идеята ни е от една страна да съберем доброволци, които са готови да споделят своя опит за това как се работи ефективно дистанционно. А от друга страна да достигнем до бизнеси и организации които нямат опит в дистанционната работа и се чудят как да организират комуникацията, срещите, документи и т.н.

Ще бъде благодарни за вашата подкрепа!

Снежната обстановка


Снеговалежът с висока интензивност на територията на област Враца предизвика проблеми в ел. захранването. До 16.00 ч. на днешния ден, екипите на ЧЕЗ са отстранили авариите по електропреносната мрежа, като единственото населено място с частично нарушено електрозахранване все още е с. Власатица, община Враца. По данни на ЧЕЗ, предстои аварията да бъде отстранена до 19.00 ч. днес.
Няма сигнали за възникнали проблеми с водоподаването на територията на област Враца.
Вследствие на обилни снагонавявания е затруднено почистването на пътищата от републиканската пътна мрежа на територията на областта – между населените места Баница – Борован, Борован – Бяла Слатина и Оряхово – Селановци – Кнежа.
Техника на АЕЦ – Козлодуй и на Община Оряхово, както и снегопочистващите фирми, сключили договор с Областно пътно управление – Враца, са включени в операция по извеждане на закъсалите автомобили и намиращите се граждани в тях по трасето Оряхово – Кнежа.
При местността Мара Врачанка, между селата Баница и Борован, е осигурена роторна техника, с която да бъде почистено трасето, за да се освободи конвоят от тежкотоварни автомобили, образувал се от последния курс на Ферибот Оряхово – Бекет.

Над 2 м са преспите на път III-306 Оряхово - Селановци - Кнежа

Пътят Оряхово - Селановци - Кнежа остава затворен за движение заради силния вятър и преспите от над 2 метра. Екипи на пътноподдържащата фирма, на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР и на АЕЦ „Козлодуй“ работят по разчистването на третокласния път III-306 и изтегляне на закъсалите автомобили. Работата не е спирала от началото на снеговалежа. В района духа изключително бурен вятър, с които се увеличават предпоставките за снегонавявания и се затруднява работата на екипите. 
Шофьорите, на които им се налага да пътуват по републиканската пътна мрежа е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за снеговалеж, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при снеговалеж, затруднява работата на специализираните машини и възпрепятства пътуването на останалите шофьори. 
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.


ПРЕСЦЕНТЪР24.03.2020г.