Бисквитки

събота, 7 юли 2012 г.

3270 ДУШИ СА СМЕНИЛИ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР ПРЕЗ ЮНИ




 3270 здравноосигурени лица от общо 194 813 души с избор на личен лекар от врачанска област са сменили лекаря си през месец юни 2012 г. За сравнение техния брой през декември миналата година е бил 7046 души. Общопрактикуващият лекар/ОПЛ/ е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен избора. Пациентите, които са направили нов избор на ОПЛ представят на новоизбрания ОПЛ извлечение от медицинската документация. Извлечението с копия от необходимата медицинска документация се представя на здравноосигурените лица от предишния ОПЛ.
Най-честите причини за смяна на личния лекар в област Враца са: неиздаване на направления за консултация с лекар специалист, промяна в местоживеенето на пациентите, лични предпочитания на здравноосигурените лица към общопрактикуващите лекари, недоволство от качеството на медицинското  обслужване и др.
По договор с РЗОК-Враца през 2012 г. работят 113 лични лекари.
От тях 111 имат индивидуални договори, а 2 са груповите практики във Враца и Бяла Слатина.
Съгласно действащите нормативни разпоредби смяната на личен лекар се извършва два пъти в годината в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. Важно е да се знае, че при промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право по всяко време на годината да избере нов личен лекар. Извън законоустановения срок нов избор на общопрактикуващ лекар може да се извърши и при прекратяване на договор с изпълнител на първична извънболнична медицинска помощ.

6 блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен


В 4.19 часа на 7 юли 2012 г. 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе изключен от електроенергийната система на страната след автоматично сработване на една от защитите на турбогенератора (конвенционалната, неядрена част на блока). Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.
В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем и се очаква по-късно днес, 7 юли, шести блок да бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.
Пети енергоблок – другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй”, работи със 100% от мощността си.

ОТГОВОР ОТ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ВРАЦА



По повод пресконференция на 05.07.2012 г. дадена от управителя на Център за социална рехабилитация и интеграция Враца Зоя Пехльова и информациите публикувани и излъчени във Врачанските медии уронващи престижа на Областна администрация Враца отговарям с факти, неподлежащи на свободен коментар и отговарящи на обективната истина.
На 12.01.2010 г. в Областна администрация – Враца е постъпила молба от Сдружение с нестопанска цел „ОПОРА-БГ“, представлявано от Зоя Пехльова с искане за откриване на процедура за предоставяне под наем на недвижим имот – държавна собственост, находяща се в гр. Враца, ул. „Христо Ботев“ № 140. В искането е посочено, че имотът ще се използва за Център за социални услуги. Въз основа на така направеното искане е сключен Договор за наем от 27.01.2010 г., с който е предоставен посочения имот на основание чл. 19, ал. 3 от Закона за държавната собственост - имоти или части от тях - частна държавна собственост, могат да се отдават под наем на юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност, без търг. Определната наемна цена е 159.12 лв. с ДДС, като същата е изчислена на база ползвани 65 кв.м. полезна площ от общо 145 кв.м. застроена площ. В Договора е предвидено, че същият се сключва за срок от седем години, считано от датата на подписване на договора за финансиране на проект към Агенцията за социално подпомагане „Социални услуги и социално включване“ от УО на ОП „ЧР“. Предаването на имота ще се извърши след влизане на договора в сила. В договора е посочено също така, че всички основни ремонтни дейности, както и извършване реконструкции, преустройства и подобрения могат да бъдат извършени от страна на наемателя, само след предварително писмено разрешение от страна на наемодателя. От страна на СНЦ „ОПОРА-БГ“ не е правено искане за извършване на посочения вид ремонтни дейности. За извършване на текущи поправки и ремонти вследствие на обикновеното употребление на веща не е необходимо съгласие на наемодателя, но те са за сметка на наемателя и не се приспадат от наемните вноски. Едно от основанията за прекратяване на договора е неплащане на дължимите наемни вноски за повече от три месеца.
На 25.10.2010 г. в Областна администрация – Враца е получено писмо от страна на СНЦ „ОПОРА-БГ“, в което е посочено, че проектното предложение „Социален терапевтичен център“, по което СНЦ и Областна администрация – Враца са партньори е одобрен, поради което няма пречки да бъде предоставено помещението под наем, считано от 01.11.2010 г. До този момент наем не е заплащан, тъй като договорът не е влязъл в сила. Същевременно с договори от 12.11 и 25.11.2010 г. Областна администрация – Враца за своя сметка е извършила ремонтни дейности на посочения обект, предмет на договора за наем на обща стойност съответно 11858.54 лв. по първия договор и 6279.60 лв. по втория. Ремонтните дейности включват направа на таван, обшивка на стени, шпакловка, боядисване, монтаж и демонтаж на ел.инсталация, ремонт на тоалетна, както и цялостен ремонт на покрива на сградата.

На 28.12.2010 г. по взаимно съгласие между наемател и наемодател е сключен анекс, с който наемната цена е определена в размер на 266. 55 лв. без ДДС, като са нанесени и корекции във връзка с виновно причинени вреди и заплащане на консумативи. Тъй като посочената площ от 65 кв.м. не е достатъчна за целите на проекта, наемната цена е изчислена върху цялата полезна площ на сградата, която ползва наемателя - 131.92 кв.м.

На 02.02.2011 г. е извършено предаване на имота от служители на Областна администрация – Враца на СНЦ „ОПОРА-БГ“.

На 20.03.2012 г. в Областна администрация – Враца е постъпило писмо от Кмета на Община Враца с предложение за предоставяне на сградния фонд на Община Враца във връзка с разкрита социална услуга, финансирана от местни приходи – „Център за социална рехабилитация и интеграция“. На 26.03.2012 г. е изпратен отговор от страна на Областна администрация – Враца, че сградата е отдадена под наем на СНЦ „ОПОРА-БГ“ и не може да бъде предоставена на Общината. В този смисъл не може сега да се коментира, че има конфликт между Община Враца и Областна администрация Враца, защото с размяната на кореспонденцията въпросът още тогава е бил разрешен.

На 29.03.2012 г. от е изпратено писмо до Областна администрация Враца, с което е предложено договорът за наем да бъде прекратен по взаимно съгласие, считано от месец март, като наемната вноска за месец февруари 2012 г. да бъде приспадната поради направени от сдружението ремонтни работи за 3000 лв., за които не са представени документи и не е искано разрешение от страна на наемодателя. Освен полученото писмо, среща с Областния управител или служител на администрацията не е поискана от СНЦ „ОПОРА-БГ“.


На 16.05.2012 г. СНЦ „ОПОРА-БГ“ е уведомено, че договорът за наем е част от документите, изискани при кандидатстване по проект, по който Областна администрация – Враца е партньор, както и че исканията за приспадане на наем не са основателни, тъй като липсва разрешение за извършването на основни ремонтни дейности, а текущите ремонтни дейности не се приспадат от дължимия наем. Същевременно е изпратено и писмо – 06.04.2012 г. до УО на ОП „РЧ“ и МТСП с искане за становище следва ли да бъде прекратен договора за наем по искане на сдружението, както и какви биха били последствията за бенефициента и партньора, след получаването на безвъзмездната помощ с приложените декларации и документи, неразделна част от договора за финасиране. На 20.06.2012 г. след извършена проверка е постъпило писмо от МТСП, в което е посочено, че прекратяването на договора за наем няма да доведе до нарушение на разпоредбите на договора по проекта.Посочено е също така, че средства за ремонтни дейности не са предвиждани по проекта, такива не са извършвани за сметка на проекта и закупеното оборудване със средства на ЕФРР може да бъде преместено в нова сграда.


За целия посочен период от месец март 2012 г. до настоящия момент СНЦ „ОПОРА-БГ“ не е освободило помещението, като не заплаща и съответния наем. На 25.06.2012 г. е предложено подписването на Анекс за прекратяване на договора за наем, но г-жа Пехльова, в качеството си на представител на СНЦ „ОПОРА-БГ“ отказва да го подпише, като същото действие е удостоверено с протокол. С цел прекратяване на договора на 29.06.2012 г. на СНЦ „ОПОРА-БГ“ е изпратено уведомление за едностранно прекратяване на договора, поради неплащане на повече от три дължими наемни вноски, като е посочено, че наетия имот следва да бъде освободен до 05.07.2012 г.

петък, 6 юли 2012 г.

Евродепутатът Владимир Уручев /ГЕРБ-ЕНП/ участва в общественото обсъждане на резултатите от стрес-тестовете, проведени в “АЕЦ Козлодуй”


            На 5 юли в гр. Козлодуй се състоя обществено обсъждане на резултатите от стрес тестовете, проведени в АЕЦ “Козлодуй” през 2011 г. То бе организирано съвместно от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и от атомната електроцентрала, и бе открито от изпълнителния директор на “АЕЦ Козлодуй”- Валентин Николов и Сергей Цочев – председател на АЯР.
 На дискусията присъстваха Владимир Уручев,  депутат в Европейския парламент и член на Съвета на директорите на “АЕЦ Козлодуй”, членове на ръководните екипи на атомната централа и на Агенцията за ядрено регулиране, граждани, представители на областните управи на Враца и Монтана, на общинските администрации на Бойчиновци, Лом, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол, Мизия, Оряхово, неправителствени организации, журналисти и др.
 По време на обсъждането бяха представени целите, обхватът и организацията на процеса на европейските стрес- тестове; резултатите от тях конкретно за ядрените съоръжения в “АЕЦ Козлодуй', както и основните заключения от партньорската проверка за България на Европейската комисия, състояла се от 12 до 15 март тази година.
 След представянето на доклада и проведената дискусия,  евродепутатът Вл. Уручев обобщи ситуацията по следния начин: „Разговорът е тежък – от една страна стоят хора, които се безпокоят, ако има работеща централа в който и да е край на света и макар и един грам радиоактивни отпадъци някъде. От другата страна са тези, които смятат, че  общественият ни дълг  изисква да произвеждаме евтин ток по безопасен начин, за да имаме работеща икономика, и по-висок стандарт на живот. Разговорът не е лесен и фактът, че се проведе подобно обществено обсъждане е в резултат на една нова политика в ядрената енергетика в Европа и света, която има за цел  да подобри  прозрачността  по всички въпроси.  Това дава възможност  на всички страни да изложат своите аргументи за и против атомните централи, което само по себе си е огромен успех  и предпоставка за допълнително развитие– тепърва предстоят още оценки и заключения и  появата на някои нови изискванията в частта сигурност"
 В заключение Владимир Уручев сподели, че очаква още в началото на следващата година ЕК да излезе с нова директива в областта на ядрената енергетика – свързана със специфичните аспекти на  експлоатацията, която ще допълни съществуващото европейско законодателство в областта на ядрената безопасност и  управлението на радиоактивните отпадъци.

четвъртък, 5 юли 2012 г.

Oбществено обсъждане на резултатите от стрес тестовете, проведени в АЕЦ “Козлодуй”


Днес – 5 юли, в гр. Козлодуй се състоя обществено обсъждане на резултатите от стрес тестовете, проведени в АЕЦ “Козлодуй” през 2011 г. Обсъждането бе организирано съвместно от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) и от атомната електроцентрала и бе открито от изпълнителния директор на АЕЦ Валентин Николов и от Сергей Цочев – председател на АЯР.
По време на обсъждането бяха представени целите, обхватът и организацията на процеса на европейските стрес тестове; резултатите от стрес тестовете на ядрените съоръжения в АЕЦ “Козлодуй”; основните резултати от партньорската проверка за България на Европейската комисия, проведена от 12 до 15 март тази година. След това бе проведена дискусия, в рамките на която присъстващите получиха отговор на поставените въпроси по темата.
На дискусията присъстваха Владимир Уручев депутат в Европейския парламент и член на Съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй”, членове на ръководните екипи на атомната централа и на Агенцията за ядрено регулиране, много граждани, представители на областните управи на Враца и Монтана, на общинските администрации на Бойчиновци, Лом, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол, Мизия, на неправителствени организации, журналисти и др.

сряда, 4 юли 2012 г.

Кражби


На 04.07.12г., в 15.50ч. в РУП-Враца се е явила 30-годишна жена от гр.Враца, която е заявила, че в беседка в парка на стадион „Хр.Ботев”, лицето  С.П./31г./ от гр.Враца, отнело от нея  1350лв. Мъжът е разпитан. Работата по случая продължава. Образувано  е дознание.
 След ОИМ за кражба на медна лозарска пръскачка, клапан за водна помпа, комплект гаечни инструменти и медна серпентина на стойност 250 лв., извършена от къща в село Галатин е установено, че извършител е 11-годишно момче от същото село, криминално проявено за кражби.
B 09:52ч. в РУП-Козлодуй, е получено съобщение от 60-годишна жена от г.Смолян, която е заявила, че на автогарата в  гр.Козлодуй, неизвестно лице чрез сила е извършило кражба на 12 лв. от дамската й чанта.  След бързи ОИМ и ПСД е установено, че извършител на престъплението е Е.Й./56г./ с. Балей, Област Видин.

56 служители на ОД МВР- Враца получиха награди по повод професионалния празник на МВР- 5 юли


56 служители на ОД МВР- Враца получиха награди по повод професионалния празник на МВР- 5 юли

Министърът на МВР награждава с „ПОЧЕТЕН ЗНАК НА МВР” –III степен:
1. Главен инспектор Володя Ангелов, зам. директор на ОД МВР Враца
2. Главен инспектор Аспарух Максимов, началник на РУП-Роман
3. Главен инспектор Васил Василев, началник на РУП-Враца
С „ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ” и с допълнителен платен отпуск, министъра на МВР награждава:
1. Старши инспектор Илия Ценов, началник на КП
2. Главен инспектор Альоша Гоцов, началник сектор „Човешки ресурси”
3. Системен администратор Нели Литова, „Пътна полиция
 Награди от главния секретар на МВР:
„ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ” и допълнителен платен отпуск:
1. Главен полицай Георги Алипиев, ПУ”Дъбника”-Враца
2. Главен полицай Крум Стоянов, РУП-Враца
3. Инспектор Марио Китанов, РУП- Враца
4. Старши инспектор Цветелин Стоянов, началник на РУП-Козлодуй

Награди от директора на ОД МВР Враца, комисар Росен Иванов.
За проявена инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните задължения, комисар Росен Иванов награждава 46 служители от различни структурни звена на ОД МВР, с „ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ” и допълнителен платен отпуск.

Открит урок по опазване на околната среда


Открит урок на тема „Да опознаем природата и да я опазим” се организира утре в с. Челопек. Инициативата е на Мемориален комплекс „Ботев път” и библиотеките към читалищата в селата Паволче и Челопек. В открития урок ще участват деца от двете села. Организаторите са предвидили опознаване на природата в района, състезания, обучение как се опъва палатка и запознаване с ценностите и историята на скаутската организация, разказана от деца. Началото на урока е в 10 ч., в центъра на с. Челопек.


Даниела Хитова,
гл. експерт „Връзки с обществеността”

Резултати от спортните състезания между служители на ОД МВР -Враца

Стрелба:
Отборно: 1. СОД ОД МВР Враца- 109 точки
               2. РУП Бяла Слатина  - 99 точки
               3. Соктор БОП            - 89 точки
Индивидуално:1. Николай Милушев, СОД- 61 точки
                       2. Детелин Донов,      СОД- 61 точки
                       3. Евгени Христов,        ИП -.60 точки
------------------------------------------------------------------------
Футбол: 1. РУП Бяла Слатина
             2. РУП Враца
             3. РУ ПБЗНС"АЕЦ"-Кз
             4. ОД МВР Враца
              Финал- РУП Бяла Слатина- РУП Враца 1:0
              За 3- 4 място: РУПБЗН"АЕЦ"-Кз - ОД МВР 1:0
------------------------------------------------------------------------
Тенис на маса:
1. Иван Максимов, РСПБЗН -Враца
2. Петър Костов    ,РСПБЗН -Враца
3. Страшимир Страшимиров, група "Миграция"
------------------------------------------------------------------------
Плуване:
Жени: 1. Ирина Николова, ОД МВР- 46.59 сек.
          2. Галя Романска, РУП-Враца- 1мин. 05 сек.
          3. Клавдия Георгиева, ОД МВР - 1 мин. 07 сек.
Мъже:
          1. Владимир Симеонов, РСПБЗН-Врааца- 30.97 сек.
          2. Калин Лазаров         , РСПБЗН-Враца  - 31.12 сек.
          3. Николай Каменов,РУП-Враца- 32.01сек.
.....................................................................................
Турнирът по волейбол продължава

Отворени врати в ОД МВР Враца


Потребители от „Център за социална рехабилитация и интеграция”-Враца, посетиха сградата на ОД МВР-Враца по повод професионалния празник на МВР- 5 юли.
Гостите се запознаха с работата на служителите от различни служби в МВР.
Най-голям интерес предизвика посещението в лабораторията по криминалистика, където видяха методиката за снемане на пръстови отпечатъци, както и техническите начини за установяване на фалшиви банкноти.

Кражби


След ОИМ по сигнал за кражба на мобилен телефон, извършена на 20.06.2012г. от вила край гр. Враца, е установено, че извършителя е криминално проявеното за кражби лице А.М./40-годишна/ от гр.Враца.
За времето от 01.00ч., до 07.00ч. на 03.07.12г. в с.Соколаре, от стопански двор на кооперация в село Соколаре, неизвестно лице е извършило кражба на три телета. Образувано е дознание.
В с.Галиче, две неизвестни лица под предлог, че искат да закупят каруца, откраднали 2200лв. от къщата на 67-годишна жена.
На 03.07.2012г., в УП-Хайредин е получено съобщение от 85-годишен жител на село с. Рогозен, който заявил, че две лице влезли в жилището му под предлог, че искат да купят пирони. Използвайки невниманието на собственика, непознатите откраднали 510 лева.
В21:50 ч. от тел.112 е получено съобщение, че в гр. Козлодуй, неизвестни лица са счупили стъкло на врата на лек автомобил „Фолксваген Голф”. След ОИМ и ПСД е установено, че извършители са лицата: К.К./15г./ и С.В./11г./ от гр.Козлодуйл
На 21.06.2012 год., в РУП-Оряхово е получено съобщение, че за времето от 17:30 на 20.06.12 год., до 05:00 на 21.06.2012 год., неизвестно лице е извършило кражба на акумулаторна батерия от трактор, собственост на Община Оряхово. След ОИМ е установено, че извършител на кражба е лицето Г.С./16г./ от гр.Оряхово.
В 14.30ч. в УП-Криводол е получено съобщение от 81-годишен жител на с.Ракево, който е заявил, че на 02.07.12г., две лица от ромски произход, под предлог, че искат да закупят цигли, откраднали от жилището му 350лв. и лични документи. Образувано е дознание.

Почина водолазът Росен Антонов


В късния следобед на 3 юли 2012 г., по време на поддържащо обучение за работа в подводни условия на командировани служители от АЕЦ „Козлодуй”, осъществявано от Института по океанология при БАН – Варна, в акваторията на Черно море е починал водолазът Росен Антонов, работещ в атомната електроцентрала.
За инцидента са уведомени Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”, Териториалното поделение на Националния осигурителен институт – Враца, както и другите компетентни органи.
АЕЦ „Козлодуй” сформира собствена комисия, която днес 4 юли 2012 г., замина за Варна за изясняване и анализиране на всички обстоятелства около трагичния инцидент.
Ръководството на атомната електроцентрала изказва искрени съболезнования на семейството на водолаза.

вторник, 3 юли 2012 г.

В АЕЦ “Козлодуй” се проведе изнесено заседание на Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм


“За нас подкрепата на държавните институции е много важна, защото в момента работим по реализирането на проекти, които имат съществен принос за гарантирането на дългосрочното бъдеще на българската енергетика.” С тези думи изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов посрещна на 2 юли депутатите от Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм към 41-то Народно събрание.
Председателят на Комисията Мартин Димитров заяви: “Фактът, че сме тук, не е случаен. Целта ни е да покажем на българското общество кои са наистина важните приоритети не само в енергетиката, но и за икономиката на страната.” Основните акценти в изнесеното заседание бяха продължаването на срока на експлоатация на пети и шести блок и изграждането на нов ядрен енергоблок на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. В рамките на визитата парламентаристите посетиха 1000-мегаватовия шести блок, Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво и спрените 440-мегаватови първи и втори блок. Специален интерес депутатите проявиха към възможните площадки за строителство на седми блок.
За да се включат в обсъжданията, в атомната централа пристигнаха Владимир Уручев – депутат в Европейския парламент и член на Съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй” ЕАД, Борислав Станимиров – заместник-председател на Агенцията за ядрено регулиране, заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова, Димитър Куюмджиев – директор на дирекция “Сигурност на енергоснабдяването” в МИЕТ, комисарят от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Стефан Герчев, изпълнителният директор на Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” Дилян Петров и др.

Община Враца ще бъде домакин на балканска среща на EDEN дестинациите


          От 11 до 13 юли Община Враца ще бъде домакин на балканска среща на страните, които са EDEN дестинации. „За нас, да сме домакини на такъв престижен форум, е изключителна чест и удоволствие, и голямо признание за усилията ни в посока популяризиране на Враца като туристическа дестинация. За срещата тук ще пристигнат наши партньори от Румъния, Гърция, Турция, Хърватска, Сърбия и Македония” – коментира зам.-кметът Красимир Богданов. Във форума се очаква да участва и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

                                                                                              Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

Без бандерол


На 02.07.2012г., служители на Сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, проведоха специализирана полицейска проверка с цел: пресичане, разкриване и документиране на закононарушения при търговията, транспортирането и съхранението на акцизни стоки, без български акцизен бандерол. След оперативно-издирвателни мероприятия, на  пътя Враца-Оряхово е спрян за проверка автомобил „Ленд Роувър”,  управляван от М.Т./30г./  от с.Соволяново, община Кюстендил. В колата пътували и лицата: Я.Й./21-годишна/ от с.Търнава и П.Ч./44-годишна/ от гр.София.  В  различни тайници на автомобила са намерени 1 200 кутии цигари, без български акцизен бандерол. Образувано е дознание за престъпление по чл. 234 от НК.

понеделник, 2 юли 2012 г.

Започва ремонтът на четвъртокласната пътна мрежа в община Враца


От утре започва ремонт на ­­­­четвъртокласната пътна мрежа в Община Враца. Обхванати са пътищата за селата Лютаджик, Лиляче, Оходен и за Върбешница до границата с община Мездра. Ще бъдат обновени също пътните отсечки кв. Кулата -  с. Нефела, Бели извор - Власатица, Чирен –Девене - Три кладенци, Мраморен - Голямо Пещене, Баница - Мало Пещене и Вировско-Тлачене. За ремонт са предвидени също районът на разклона за с. Згориград, пътят след с.Челопек до границата с Община Мездра, и двата разклона за с. Веслец и за с. Косталево.
Фирмата изпълнител е „Пътинжинеринг-М” – Монтана. По предварителен разчет се очаква ремонтните дейности да завършат до края на септември.
Продължават ремонтните дейности на пътищата във Враца. До края на днешния ден се очаква да бъдат запечатени с асфалтова смес подготвените участъци по  бул.”Васил Кънчов”. Следващите места, където ще продължи ремонтът са бул.”Втори юни” и Централна градска част.

Изнесена приемна на кмета на Враца

От утре кметът на Враца започва провеждането на изнесен прием в населените места на общината. На срещите с жителите ще присъстава както инж. Николай Иванов, така също представители на РУ „Полиция”,  „ЧЕЗ”, Дирекция „Социално подпомагане”, Общинска служба „Земеделие и гори”  и „Бюро по труда”. Три населени места, които ще бъдат посетени утре, са с. Лютаджик и кварталите Бистрец и Кулата.
Приемът тази седмица ще продължи и в сряда и четвъртък. В сряда кметът и представителите на институции ще се срещнат с хората в Чирен, Девене и Три кладенци, а в четвъртък – с жителите на Згориград, Паволче и Челопек.

Враца спечели още един проект

  Община Враца спечели проект „Враца – врата към древността”, по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, приоритетна ос 3 „Устойчиво развитие на туризма”, операция 3.2 „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, схема BG161PO001/3.2-02/2011 „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”.
С решение № РД-02-14-1659 от 29.06.2012 г. на ръководителя на УО на ОПРР проектното предложение на Община Враца е класирано с 85 точки. Схемата е публикувана през ноември 2011 г. и е първата процедура по ОПРР, която се реализира чрез кандидатстване изцяло по електронен път в Модула за електронни услуги на Информационната система за управление и наблюдение. В рамките на обявения срок до 15 март 2012 г., 16:00 ч., са подадени общо 43 проектни предложения.
Одобреният бюджет на проекта е 473 179 лева. Съфинансирането от Община Враца е в размер на 23 659лева (5 %). Размерът на исканата безвъзмездна финансова помощ от ОПРР е 449 520 лева (95%). Планираната продължителност е 24 месеца.
Обща цел на проекта е чрез целенасочена рекламна дейност и разработване на атрактивни туристически пакети да се развие регионален туристически продукт и да се повиши ефективността на регионалния маркетинг.
С изпълнението на проекта ще се подобри сезонното и териториално разпределение на туризма, основано на интегрирано управление и маркетинг на дестинациите. Предвидено е разработването на 7 туристически пакета, включващи обекти с национално значение. Планирани са участия в туристически борси и форуми, чрез които да се популяризира разработения по проекта туристически продукт и да се представи рекламен филм. Проектното предложение предвижда осъществяване на изследвания на въздействието на осъществените маркетинговите и рекламни дейности.
Очакваните резултати са нарастване на броя туристи в региона и трайно повишаване на тяхната удовлетвореност благодарение на разработените нови туристически пакети, които дават нов поглед върху историята и природните дадености на общините Враца, Мездра и Роман.


Социални услуги в домашна среда

Община Враца внесе проект  Социални услуги в домашна среда” по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ Помощ в дома“ – Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.”. В него се предвижда  да се разкрие „Звено за социални услуги в домашна среда” към Домашен социален патронаж в рамките на общинското предприятие “Социални дейности”. В новосформираната общинска структура 10 лични асистенти, 10 социални асистенти и 15 домашни санитари  ще оказват помощ и подкрепа на 60 души с увреждания и самотно живеещи възрастни хора.
Основната цел на проекта е осигуряване по иновативен начин на разнообразни и качествени социални услуги в домашна среда и подобряване качеството на живот на хора,  които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.
Прегледаха над 2500 деца по Общинската профилактична програма

         2 548 деца са прегледани до момента по Общинската профилактична програма по здравепазване във Враца. Прегледи за гръбначни изкривявания са направени на 1 804 деца от 4, 5, 7 и 13 клас на дванадесет училища във Враца. Открити са гръбначни изкривявания при 87 от тях. На 44 деца е била назначена и е започнала индивидуална кинезитерапия.
         Профилактични прегледи за ендокринологични заболявания бяха извършени на 744 деца на възраст от 7 до 14 г. от седем училища в общината. На всички е направено и лабораторно изследване на кръвната захар. Повишени нива на кръвната захар са открити при 17 ученици.
         Изследванията и прегледите са извършени в ДКЦ – 1 и в Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина, и ще продължа през есента.
 
                                                                    Даниела Хитова,
                                                                  гл. експерт „Връзки с обществеността”

неделя, 1 юли 2012 г.

СПОРТНИ МЕРОПРИЯТИЯ ПО ПОВОД ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ МВР


1 . Турнир по футбол
Дата : 03 - 04.07.2012година
Техническа конференция 09.00 часа на 03. 07. 2012г.
 Време : Начало - 10.00 часа на 03.07.2012г., финали - 09.00 часа на                                      04.07.2012 г. ;
         Участват : Отбори от ОДМВР, РУП, ОУПБЗН и по покана ;
         Място :/допълнително ще бъде уточнено от отговорника/
                   Награди: Купи 1-3 място и голмайстор.
2 . Турнир по волейбол
Дата : 04.07.2012г.
Време : начало  09.30 ч.
Място  : Волейболна зала - стадион “Хр.Ботев”- Враца ;
Участват :  Отбори от  ОДМВР, РУП , ОУПБЗН и  по покана;
                   Награди: Купи 1-3 място.
           .Турнир по тенис на маса
Дата : 03.07.2012г.
Време : начало  10.00 ч.
Място  : Текстилен техникум гр. Враца
Участват :  индивидуално участие 
                   Награди: Купи 1-3 място.

4 . Турнир по плуване
Дата : 04.07.2012г.
Време : начало  09.30 ч.
Място  : открит плувен басейн  на стадион   “Христо Ботев”:
Дисциплина: 50м. свободен стил
Участват :  индивидуално участие 
                   Награди: Плакети 1-3 място.

5 . Турнир по стрелба с пистолет
Дата : 03.07.2012г.
Време : начало  10.30 ч.
Място  : стрелбищен комплекс УТК „Дъбника”
Участват :  Отбори ( 2 служители ) от самостоятелни сектори и групи в  ОДМВР, РУП,  ОУПБЗН и отбори по покана:
         Награди: Купи 1-3 място ( отборно и индивидуално ).

Появи се "малкият" отбор на ФК "Ботев" Бърдарски геран


Вероятно изненадващо за мнозина, но за запознатите с темата, съвсем закономерно, в Бърдарски геран се появи детски футболен отбор към Футболен клуб „Ботев“, който бе сформиран с помощта на Петър Кюрчев за участие в Общинския детски футболен турнир, който се проведе от 28 юни до 2 юли в гр.Бяла Слатина.

Играчът от големия футболен отбор на ФК "Ботев" - Бърдарски геран Петър Кюрчев успя да събере момчета, в които силният спортен дух и желание за игра и победи доведоха до нужния резултат. Младите спортисти стриктно изпълняват нарежданията на треньора си и тренират усилено. Ефектът не закъсня – след нещастна загуба на 28 юни срещу отбора на Търнава, като един добър екип успяха да коригират грешките си и на 29 юни достигнаха до победата над отбора на Галиче с 3:0.  Голмайстори на отбора станаха Стелиян Петров и Иван Беличовски.

Малките футболисти продължават с тренировките и за оставащите два дни от турнира очакваме още емоции и победи в битката за третото място.
Според треньора им Петър Кюрчев, независимо от резултата, момчетата се справиха отлично с първия си турнир и дори надминаха очакванията му. Обеща след турнира да продължи да се занимава с тях, за да могат да участват в бъдещи детски футболни турнири. А защо не догодина и в Стар Бешенов или в гр.Раковски, където ежегодно се провеждат международни детски футболни турнири, ако наистина нашите момчета докажат, че може да се разчита на тях.

ШЕСТ МЕДАЛА ВЪВ ВИТРИНАТА НА ВРАЧАНСКИТЕ МОДЕЛИСТИ


Oтборът на СТМК Враца с треньор з.м.с Дамян Петров
22 пилоти от 6 клуба в страната мериха сили във втория кръг от Държавния шампионат по автомоделизъм за електро модели, който се проведе в събота на автомоделната писта във Враца. Състезателите мериха сили в класовете „Електроформула”, „Електроформула със сток мотор” за деца, „Електроформула със сток мотор” за мъже и „Тимово надбягване”.
Неочаквано, но напълно заслужено врачанските състезатели Росен Ралчовски и Николай Георгиев се окичиха със златните медали в класовете „Електроформула със сток мотор” за деца и „Електроформула със сток мотор” за мъже. Атанас Георгиев асистира на брат си със сребърен медал при мъжете.
В кралския клас „Електроформула” Мирослав Русев от гр.Левски показа класа и заслужено се окичи със златото, следван от двамата представители на „Ориндж тим” София Коце Улучев и Калин Кокошаров. В последния клас „Тимово надбягване” Коце Улучев и Калин Кокошаров нямаха конкуренция и спечелиха пред състезателите на СТМК Враца Николай и Атанас Георгиеви, а бронза спечелиха Васко Василев от „Хоби Дик” и Виктор Робев от домакините.
Така врачанските автомоделисти допълниха колекцията си със нови шест отличия. Победителите бяха наградени със медали и грамоти . Следващото състезание отново е в града под Околчица, като на 21 и 22 юли ще се проведе втория кръг от държавния шампионат за модели с ДВГ.

КЛАСИРАНЕ:
 
 Клас „Електроформула със сток мотор” за деца

1. Росен Ралчовски          - СТМК Враца
2. Васил Василев             - „Хоби Дик” София
3. Калоян Кокошаров     - „ Ориндж тим” София

Клас „Електроформула със сток мотор” за мъже

1. Николай Георгиев       - СТМК Враца
2. Атанас Георфиев         - СТМК Враца
3. Любо Китанов              - „ Ориндж тим” София

Клас „Електроформула”

1. Мирослав Русев           - гр. Левски
2. Коце Улучев                 - „ Ориндж тим” София
3. Калин Кокошаров        - „ Ориндж тим” София
5. Николай Георгиев        - СТМК Враца
6. Виктор Робев                - СТМК Враца
7. Атанас Георгиев           - СТМК Враца
8. Кристиян Крумов         - СТМК Враца

Клас „Тимово надбягване „
1.     Коце Улучев - Калин Кокошаров - „ Ориндж тим” София
2.     Николай и Атаянас Георгиеви      - СТМК Враца
3.     Васил Василев „Хоби Дик” София и Виктор Робев СТМК Враца.

Ротация на борда на директорите на "Ротари клуб" Враца

Ротация на борда на директорите на "Ротари клуб" Враца се проведе снощи в х-л "Хеус". Новият президент за следващата ротарианска година /1.07.2012.-1.07.2013/ ще е Константин Армянов, вицепрезидент - Иван Пасков, а секретар - Георги Генов.
Девизът на "Ротари интернешънъл" за следващите дванадесет месеца е "Чрез служба към мир".
Гости на ротацията бяха приятелските клубове от Мездра, Монтана, Ботевград и Зайчар, Сърбия. След церемонията по смяна на ръководството бе отслужен водосвет за здраве. Поздрав към присъстващите поднесоха музикантите от "Диана експрес", а представителите на младежката организация "Ротаракт" проведоха традиционната благотворителна томбола.
"Ротари Интернешънъл" представлява асоциация, обединяваща представителите от света на бизнеса и свободните професии, а също и ръководителите на предприятия, желаещи доброволно да участват в акциите за подпомагане в световен мащаб.
По своята същност е неправителствена организация с нестопанска цел, състояща се от разпръснати по целия свят клубове, известни като Ротари клубове. В света има повече от 32 000 клуба, в повече от 200 страни с над 1,2 милиона членове.
Членовете на "Ротари" се стремят да въплътят в своята професионална практика правила на висока етика, всестранно да съдействат за укрепване на мира и взаимоотношенията между хората, да подпомагат развитието на местната общност, без значение от расовите и езикови различия, независимо от пола, националността, философията и религиозните убеждения.