Бисквитки

събота, 22 декември 2018 г.

Награждаване Работодател на годината

Областният управител Малина Николова връчи днес наградите „Работодател на 2018“. Работодателските организации номинират най-успешните в област Враца работодатели за годината, които Областният съвет за безопасни условия на труд одобрява. Конкурсът се провежда за втора поредна година, по инициатива на областния управител на област Враца в 3 категории, свързани с дейността и успеха на фирмите, които създават модерни, здравословни и безопасни условия на труд, планират и провеждат обучения на персонала, съзнавайки, че инвестициите в човешките ресурси са най-ценният капитал на всеки работодател. 
„Високо ценя приноса на успяващите фирми, които са двигател на социално-икономическия растеж и определят демографското равновесие, качеството на живот, конкурентоспособността, образованието и икономическата стабилност на област Враца.Заедно с Вас, уважаеми работодатели, можем да постигнем всичко, което мечтаем за Враца, защото можем да предвидим бъдещето, само, ако го създадем. Вашият потенциал, подкрепата на националната, регионалната и местната власт в създаването на условия за качествена бизнес и житейска среда носят синергията на успеха. С това убеждение създадохме Конкурс „Работодател на годината като оценка и признание за Вашия труд, като благодарност за активността, отговорността и съзидателността на фирмената Ви политика. Присъждането на наградите представя фирмата като добър работодател. Това не е просто приз за изминалата година, а стимул следващата да бъде по-добра и успешна. Благодаря Ви за социалната и обществена отговорност. За мен е чест да сте тук, за да получите нашето признание в края на годината“, подчерта при награждаването областният управител Малина Николова.
Категориите, в които са номинират работодателите от област Враца са „Инвестиция в подобряването на работната среда, с цел опазване живота, здравето и работоспособността на работниците и служителите“, „Обучение на персонала за познаване и спазване на здравословните и безопасни условия на труд“ и „Въведена иновация в подобряването на условията на труд“. Оценяването на предложенията се извършва по утвърдени от Областния съвет по условия на труд критерии – целесъобразност, ефективност, икономичност и възможност за мултиплициране на идеята или дейността в друга фирма или сфера на дейност.
На заседание на Областния съвет по условия на труд бяха обсъдени и одобрени постъпилите предложенията от КРИБ – Враца, номинираща „ХОЛСИМ БЪЛГАРИЯ“ АД„Лесто Продукт“ ЕООД - Враца и Инекс Трейд ЕООД Враца, както и комплексната номинация на  ТПП - Враца  за „РОМТЕХ 3 ЕС ООД Враца. 
В Категория: „Обучение на персонала за познаване и спазване на здравословните и безопасни условия на труд“, областният управител Малина Николова връчи наградата на „ХОЛСИМ БЪЛГАРИЯ“ АД. Фирмата е част от световния лидер в производството на цимент, инертни материали и бетон ЛафаржХолсим. Обединената компания има комбиниран 180-годишен опит в производството на цимент, инертни материали и бетон и е новият световен лидер в сектора на строителните материали. 
В категорията  „Инвестиции в подобряването на работната среда, с цел опазване живота, здравето и работоспособността на работниците и служителите“ отличени тази година са двама работодатели, съобразно критериите за оценка. 
Заместник областният управител Мирослав Комитски връчи наградата на „Лесто Продукт“ ЕООД Враца - компания с над 25 години опит в изработката на метални изделия за машини и съоръжения, намиращи приложение в различни сектори на промишлеността.  
В същата категория приз „Работодател на 2018“ за инвестиции за безопасна работна среда бе присъдена и на фирма Инекс Трейд ЕООД Враца. Наградата бе връчена от заместник областния управител Робертино Маринов. Фирма „Инекс Трейд ЕООД - Врацаработи в сферата на качественото строителство и е специализирана във всички видове дейности, които са свързани с високото и ниско строителство, всички фази на изграждането на обекта от неговото проектиране до въвеждане в експлоатация на готовия обект. 
Главният секретар на Областна администрация – Враца Мариана Каменова връчи наградата в категория: „Въведена иновация в подобряването на условията на труд“, присъденана „РОМТЕХ 3ЕС“ ООД Враца. Фирмата е с дългогодишен опит в развитието и производство на електронни и електромеханични продукти. Ръководният екип създава успешноелектрониката на утрешния ден, базирана на знания, нови технологии и качество.
В края на церемонията, областният управител Малина Николова благодари на представителите на бизнеса, работодателските организации, синдикатите, медиите и всички партньори за коректното отношение и пожела здраве и късмет, светли празницимирна и благодатна 2019 година.

петък, 21 декември 2018 г.

Калин Каменов се срещна с посланиците на Враца


Кметът на Враца Калин Каменов се срещна с млади врачани, учещи у нас и в чужбина. Те бяха поканени в Община Враца в рамките на ежегодната инициатива „Посланиците на Враца“, в която активни граждани и студенти обменят идеи и добри практики. 
„Организираме тази инициатива вече няколко поредни години, защото смятам, че е важно да се вслушваме в препоръките на младите хора и приемствеността да не се губи. Голяма част от хубавите идеи, които са се реализирали във Враца, са в резултат на вашите предложения. С тези думи кметът Калин Каменов приветства присъстващите и ги прикани да споделят опит и предложения, които биха искали да бъдат реализирани. На събитието присъстваха още: заместник-кметът Мария Попова, ученици, студенти и предприемачи, развиващи собствен бизнес в града. 
По време на дискусията бяха обсъдени актуални теми, свързани спредстоящи проекти в града и бяха дадени предложения за осъществяване на нови инициативи.

Спряно водоподаване

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, днес 21.12.2018 г. водоподаването ще бъде спряно от 11:00 ч. до 15:00 ч. в района на ул."Кръстьо Българията" в участъка между ул.”Ген. Леонов” и бул.”Никола Войводов”.
Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

четвъртък, 20 декември 2018 г.

Годишно награждаване на СТМК-Враца


На тържествена церемония  Спортно - Технически моделен клуб  - Враца награди най-добрите си състезатели,  отличили се с високи постижения на различни състезания през годината.  Награди получиха институции, фирми и приятели на спорта, които с дейността си допринесоха за успехите на клуба.
На тържеството присъстваха Председателя на Общински Съвет –Враца  г-н Румен Антов,  заместник-председателя на Постоянна комисия по спорт, туризъм и  младежки политики г-н Марин Цветков,  г-н Валери Стаменов –общински съветник, г-жа Росица Стаменова- доскорошен представител на Министерството на младежта и спорта за СЗР, състезатели, механици, родители, медии и гости.
Наградените бяха отличени в различни категории:
I.         Наградени с купа за спортни постижения през 2018г.
1.         з.м.с Дамян Петров       
                  II-  ро място Европейска купа GP България клас 1/5 off road           
                  IV–то място Европейско първенство Австрия- Large Scale 1/5 off road
       III –ро място открит шампионат на Турция   1/5 off road                                                             III –ро място открит шампионат на Турция   1/5 rally                       
                  I – во място крайно класиране ДШ клас 1/10 on road nitro               
                  I –во място крайно класиране ДШ клас 1/8 on road                           
                  I –во място крайно класиране ДШ клас 1/5 on road                           
                  I –во място крайно класиране ДШ клас 1/5 SC 

2.         Александър Вълков 
      III–то място крайно класиране ДШ клас  1/10   on road   деца             
      II –ро място крайно класиране Национално Ученическо п-во 
     
3.           Любомир Цветомиров 
                 VII –во място Европейска купа GP България клас 1/5 off road         
                 II –ро място крайно класиране ДШ клас 1/5 on road                            
                 II –ро място крайно класиране ДШ клас 1/10 on road                        
                 III –то място крайно класиране ДШ клас 1/10 Nitro                           
                 I –во място Национално Ученическо п-во     

4.         Самуил Кулев 
     II –ро място крайно класиране ДШ клас  1/12  on road                          
           I –во място  Национално Ученическо п-во                                                   
                       III –то място Национално Ученическо п-во   1/10 Touring                   
     III –то място Национално Ученическо п-во    1/10 El.Stock                                                                                                                                                            
5.                     Марио Вутов 
                   II– ро място крайно класиране ДШ клас 1/8 off road                        
                   III–то място крайно класиране ДШ клас 1/8 off road еl.                    
                   I –во място открит шампионат на Сърбия клас 1/8 off road             


6.                     Явор Антонов
                   IV–то място крайно класиране ДШ клас 1/10 on road                     
                   II– ро място крайно класиране ДШ 1/8  on road                                

              
7.         Петър Стаменов 
               III–то място крайно класиране ДШ клас  1/10   on road                        
               III–то място крайно класиране ДШ клас  1/10   on road el.                 

8.         Боян Стаменов
              II –ро място крайно класиране ДШ клас  1/10  on road   

9.         Григор Стоичков                     
        III -  то място крайно класиране ДШ клас  - 1/8  БЪГИ (Nitro)
         IV - то място крайно класиране ДШ клас  - 1/8  БЪГИ ел.
         







II.        Наградени с грамота за спортни постижения  през 2018г.

           Мартин Петров 
         25 място - Европейско първенство Австрия - Large Scale 1/5 off road                                                                                                  
            Цветелина Кирилова 
           III–то място крайно класиране ДШ клас  1/10   on road   el.       
            Петър Цветков
           VII –мо място крайно класиране ДШ клас  1/10  нитро  
            Петър Цветанов
           VI –то място крайно класиране ДШ клас  1/10  нитро
            Георги Захариев 
          VIII –мо място крайно класиране ДШ клас  1/10  нитро  
            II –ро място крайно класиране ДШ клас  1/10     on road   el.      
           Никола Костов 
           XI–то място крайно класиране ДШ клас  1/10   on road   el.    
           Ивайло Кулев   
           IV –V –то място крайно класиране ДШ  Клас  –Електро - 1/10 БЪГИ (свободен клас
           Микаела и Мартин Михайлови за  дебют и медали от Нац ученически състезания

               III.    Наградени с плакет за подпомагане дейността през 2018 г.

            Община Враца

IV.  Наградени с купа за подпомагане дейността през 2018г.

      Хубев ЕООД
      СПИДИ ЕКСПРЕС – Враца
      Цветомир Михайлов
      Николай Вълков




           V. Наградени с грамота  за подпомагане дейността през 2018г.

     Георги Петров- ТВ Михайлов
     Иван Николов 
     Ивайло Кулев 
     Петя Младенова
     Иванчо Ганчев
     Валентин Крачунов
     Владин Христов

В края на  церемонията з.м.с. Дамян Петров благодари на всички за  изминалата  2018 г. и изрази надежда догодина да бъде осъществена още по-активна дейност и успешно провеждане на Европейското първенство,  което ще се проведе във Враца!

ГЕРБ - Враца подарява Коледен спектакъл на децата

  
В навечерието на Коледа и Нова година ПП ГЕРБ – Враца подарява на най-малките жители на града кукления спектакъл „Коледна приказка”Децата могат да гледат представлението на Драматично-куклен театър – Враца на 22.12.2018 г. /събота/ от 10.30 часа. В спектакъла участват Юлия Колова, Капка Пеняшка, Ани Ахчийска и Дядо Коледа, който е подготвил подаръци и изненадиВходът е свободен за всички деца. По време на представлението родители, баби и дядовци са поканени от представителите на дамската структура на ГЕРБ на чаша чай и коледни сладки в ресторант „Триумф”. 
Да се потопим в магията на Коледа с приказно настроение и много изненади.

Резултати от енергийната ефективност в областта

    Областният управител Малина Николова председателства Областния съвет за енергийна ефективност на област Враца. На него присъстваха представители на общини от областта и експерти от общинските администрации. „В края на годината Ви представяме резултатите от изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на област Враца. Тези резултати се измерват не само с броя на въведените в експлоатация сгради, но и с мащабните усилия, които положиха общините в последните три години за насърчаване активното участие на гражданите в създаването на сдружения на собствениците. Тези усилия се измерват с регистрирани общо 210 сдружения в областта, като изключителен ръст бележи община Враца със 162. Подадените заявления за финансова помощ от Програмата за енергийна ефективност са 136. Броят на исканията за сключване на договори за целево финансиране към ББР за Враца са 110“, обобщи Малина Николова. Националната програма за енергийна ефективност обхваща 1544 обновени сгради в страната, а по други 220 от общо 2022 сгради са сключени договори за целево финансиране с ББР и се изпълняват строително-монтажни дейности. Област Враца се нарежда на 5-то място в Северна България по брой сгради, въведени в експлоатация, като за периода от 2016 г. до края на 2018 г. са въведени 36 сгради или 100 % от стартиралите по Националната програма със сключени договори за целево финансиране. Средствата, които са усвоени за саниране на сградите на територията на областта са близо 24 млн. лева. От реализацията на Програмата над 3793 граждани са пряко облагодетелствани от положителното влияние на енергийната ефективност - намалени разходи за отопление за домакинствата и подобрена жилищна инфраструктура. Икономическият ефект от програмата се измерва с икономическа активност на бизнеса при мащабното строителство, а най-важният – социалният ефект влия върху осигуряване на допълнителна заетост в строителния бранш, както и в установяването на традиции в управлението на многофамилни жилищни сгради. В хода на Програмата по инициатива на областния управител Малина Николова са въведени анкетни карти за удовлетвореност от изпълнението на програмата. Средната оценка, дадена от собствениците в анкетните карти е 9.1 по десетобалната система за оценяване. Комисията, създадена към Областния съвет за енергийна ефективност за контрол по изпълнението на програмата е извършила общо 252 проверки или средно по 7 проверки на сграда. Заместник–кметът на община Козлодуй инж. Весела Вълкова поясни, че контролът и честите проверки върху фирмите, изпълнители са от изключително значение за подобряване качеството на строително-монтажните работи. Областният управител Малина Николова подчерта, че от изключителна важност е продължението на Програмата и преминаването й към втория етап, който в момента се обсъжда в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Правителството отпусна допълнителни средства


Допълнителни трансфери по бюджетите си в общ размер на 10 229 565 лв. получават общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Оряхово, Роман и Хайредин. С постановление на Министерски съвет са одобрени средства за значими инфраструктурни обекти в област Враца
Основен ремонт на сградата на кметството и сградата на културно-просветен дом в с. Нивянин ще бъдат реализирани с предоставените 460 729 лв. на община Борован.
На община Бяла Слатина са одобрени 1 500 000 лв.  за ремонт и рехабилитация на пътната инфраструктура в града и населените места.
Община Враца получава трансфер от 2 200 000 лв., от които  1 000 000 лв. за ремонт на пътната инфраструктура и 1 200 000 лв. за ремонт на волейболната зала в Спортен комплекс „Христо Ботев“. 
По бюджета на община Козлодуй се предоставят 3 619 525 лв. за основен ремонт на централния площад в града на стойност 2 600 000 лв. и 1 019 525 лв. за възстановяванесградата на Народно читалище “Яким Деспотов“ в с. Гложене. 
За община Оряхово се предоставят 1 500 000 лв., от които 1 250 000 лв. за ремонт на пътната инфраструктура и 250 000 лв. за ремонт на архитектурния паметник „Екемджиевата къща“. 
Допълнителни средства в размер на 599 311 лв. получава и община Роман за изграждане на спортни игрища и благоустрояване на дворното пространство в СУ „Васил Левски“ - Роман
Отпуснатите средства в размер на 350 000 лв. по бюджета на община Хайредин са за ремонт на улици на територията на общината.
Допълнителните разходи за общините се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.

Общественият транспорт, образованието и нови инвеститори са част от приоритетите на Община Враца за 2019 година

На пресконференция, кметът Калин Каменов отчете постигнатите резултати до момента и представи приоритетите на управленския екип за 2019 година. „Измина една изключително ползотворна година, изпълнена с много трудности, предизвикателства и успехи. Фокусът бе в инфраструктурата и образованието, както и привличането на немския инвеститор в града. Предстои ни една още по-тежка година, в която основен приоритет ще бъде модернизирането на обществения транспорт“ – каза кметът Калин Каменов.
В рамките на срещата градоначалникът посочи, че освен подадения проект до Фонд на фондовете за нови дизелови автобуси, местната администрация води преговори за закупуване на шест тролейбуси. „Има голяма вероятност през 2019 година да успеем да подменим част автопарка на „Тролейбусен транспорт“, като инвестираме по-малко от 400 000 лева за тролейбуси на около 10 години. Успоредно с това очакваме одобрение на подадения проект до Фонд на фондовете, като при наличие на финансов ресурс ще бъдат закупени дизелови автобуси“ – коментира Каменов и допълни, че по този начин Враца ще разполага с адекватен за времето си публичен транспорт.
Темата за професионалното образование също е сред водещите приоритети за предстоящата година. „Ще положим усилия да промотираме професионалното образование, защото то е необходимо, ако искаме икономиката в нашия град да се развива. Няма как да задържим инвеститорите, ако нямаме квалифицирана работна ръка. Вярвам, че с общи усилия ще успеем да покажем, че професионалните паралелки не са „второ качество“. Това не означава, че развитието на професионалнотообразование, ще е за сметка на профилираните паралелки“ – посочи кметът на Община Враца и заяви, че вече е входирано писмо до Министерски съвет за отпускането на 2 милиона лева за ремонт на сградата на Профилираната гимназия по търговия и ресторантьорство. 
На срещата с представителите на медиите, кметът коментира и темата за новия немски инвеститор. „Едно от големите постижения през 2018 година е привличането на голямата немска компания, която ще започне изграждане на завод в нашия град. Това ще бъде един сериозен тласък за местната икономика“ – каза Каменов и допълни, че в момента се водят преговори с още няколко чуждестранни фирми, които проявяват сериозен инвеститорски интерес. Сферата на дейност е автомобилостроене и хранително-вкусовата промишленост.
Заместник-кметът Мария Попова представи проекта за изграждане на инсталации за разделно събиране на зелените отпадъци, както и намерението на Община Враца за обособяване на подземни контейнери. Планираме поставянето на подземни съдове за сметосъбиране, с три пъти по-голям капацитет от този на съдовете „бобър“ – коментира Попова.
 Новогодишната програма на Община Враца и предстоящото Коледарско шествие бяха представени от заместник-кметът Петя Долапчиева.