Бисквитки

петък, 14 август 2020 г.

Маршрутно разписание

 

Удължават курсове на градска линия №9

От 17 август /понеделник/ градска линия №9 ще се движи с удължени курсове. Промяната в разписанието има за цел да осигури транспорт и допълнително удобство за гражданите.

Оптимизацията на разписанието касае последните курсове на градска линия №9, като последният от спирка ж.к. „Дъбника“ ще бъде в 23:00 ч., а от кв. „Младост“ в 23:30 ч., разпределени през 30 мин.

Промените в разписанието на линия №9 може да видите в павилионите за продажба на билети, в превозните средства, както и на официалния сайт на Община Враца: https://www.vratza.bg/ .

 

Ето имениците от Община Враца, които празнуват на 15 август - Голяма Богородица.

 

Mария -  915

Марийка - 133

Mариaнa -  222

Mариянa – 255

Mариo – 164

Марин – 125

Мариела – 155

Преслав - 84

Преслава  63

Маряна – 3

Мара – 39

На 15 август Българската православна църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. Това е един от 12-те велики християнски празници. Денят е посветен на смъртта на Божията майка.

Традиции и обреди

Хората вярват, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година. 

 

Безплатно байк училище във Враца

 


Двудневно безплатно байк училище за планинско колоездене „По пътеките на Ботев“ ще се проведе на 15 и 16 август във Враца. Атрактивната инициатива се организира от колоездачен клуб „Враца Велообщество, с подкрепата на общинска администрация иОбществен Дарителски Фонд за Враца. Спортното предизвикателство е насочено за деца от града и региона на възраст от 12 г. до 18 г., като в него ще се включи и лицензиран треньор от Националната спортна академия.

Стартът на байк училището ще бъде даден от паметника „Лъвчето“ в 10.00 ч., а трасето от 19 км ще премине около язовир „Дъбника“ и продължава през село Костелево, Телевизионната кула, Ботев път – местността „Речка“ и врачанските лозя.

Изискванията към младите байкъри е да са сизправен планински велосипед (с хидравлични спирачки), резервна гума и защитна каска. 

Основната цел на инициативата е да се популяризира района на Ботевия път и да се привлекат туристи, любители на планинското колоездене. Последното събитие за месеца на клуб „Велообщество“ е състезание по планинско колоездене, което ще се проведе на 30 август.

четвъртък, 13 август 2020 г.

Започна изграждането на нова улица и паркинг в ж. к. „Дъбника“

Община Враца започна благоустрояването на терен при блокове „Орбита“ № 11, 12, и 13 в ж.к. „Дъбника“. 

Фирмата-изпълнител ще изгради паркинг за 51 паркоместа, нова улица с тротоари и осветление, ще бъдат спазени и изискванията за безпрепятствено преминаване на хора с инвалидни колички

Общата площ на новата вертикална планировка е близо 2 декара. Средствата за обновяването на района са от Капиталовата програма на Община Враца.

Спряно водоподаване

 Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването ще бъде спряно днес – 13.08.2020г. до 17:00 часа в района между улиците “Екзарх Йосиф“,“Васил Кънчов“, „Спортна“ и „Демокрация“.

Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774

сряда, 12 август 2020 г.

Отличиха деца колоездачи във Враца

Над 60 деца се включиха в състезанието по приложно колоездене по повод Международния ден на младежта - 12 август. Първото предизвикателство за байкърите от града се проведе в двора на НУ „Иван Вазов“ и бе организирано от клуб „Велообщество“, Община Враца , Съюза на българските автомобилисти, Общественен дарителски фонд и Български червен кръст. Състезанието стартира с разясняване на правилника за движение по пътищата, пътните знаци и правилното управление на велосипед и е част от превантивната кампания на Община Враца, насочена към преминаващите през пешеходната зона колоездачи.

Участниците в надпреварата бяха разделени в 4-ри възрастови категории. В категория до 13 години момчета първи се класира Теодор Кирилов, втори стана Калоян Манов, следван от Божидар Маев. При момчетата в категория „14-15 години“ на първо място се класира Кристиян Тончев, втори се нареди Кристиян Иванов. При юношите победител е Николай Борисов, а второто място отиде при Нино Йончев. В категорията „момичета и девойки“ първа се класира Сияна Партовска, след нея Андреа Александрова и третият приз бе за Дебора Димитрова.

Победителите в съответните категории бяха наградени от заместник-кмета Петя Долапчиева, общинските съветници – Ирина Иванова и Румен Петков и от представителя на Обществения дарителски фонд – Мария Димитрова.

В рамките на Международния ден на младежта пред Сувенирната палата се проведе хепънинг, организиран от Младежки дом.

Празничният ден ще продължи в 18.30 ч., в парка зад паметника на Христо Ботев, където екипът на Младежки център е подготвил много игри и забавления.

вторник, 11 август 2020 г.

Община Враца обяви конкурс за главен инженер

Конкурс за длъжността „Главен инженер“ в строителната дирекция обяви Община Враца. Основните задължения са в областта на публичната инфраструктура, околната среда, инвестициите, устройственото планиране и контрола по строителството.

Възнаграждението е до 1850 лв., като се определя на база професионалния опит и действащата нормативна уредба. 

Документите се подават в сградата на Община Враца, ул. „Стефанаки Савов” № 6, „Център за административно обслужване” – гише „Общо деловодство”, в срок до 14 (четиринадесет) дни от датата на публикуването на обявлението.

Повече информация за конкурса може да бъде открита на сайта на Община Враца, в раздел „Кариери“:https://www.vratza.bg/bg/1589462926.html.

 

Враца рекламира в Сърбия неизследвани туристически маршрути

Онлайн карта и мобилна платформа са само част от възможностите, чрез които ще бъдат представени неизследвани културно-исторически обекти на територията на Община Враца. Дейностите ще се извършат в рамките на стартиралия проект QuesTour, в който местната администрация е партньор заедно с Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“ и ЕНЕКА – Асоциация на икономическите експерти, град Ниш, (Сърбия).

Предвижда се да бъдат идентифицирани и анализирани неизследваните културни, природни и исторически обекти в граничния регион на двете страни. Заедно с туристическите услуги те ще бъдат представени в мобилната платформа, където освен онлайн карта ще се популяризират и разработените приключенски турове, ще се показват ивидео филми за пилотните обиколки

В рамките на проекта ще бъде организирана Kръгла маса и ще се проведе конкурс „Design Thinking“ за младежи от Сърбия и България. Идеята е младите хора да разработят съвместна обиколка с включени елементи от природното, културното и историческото наследство.Победителите ще бъдат представени на специална церемония във Враца. Също там ще се проведе трансграничен Фестивал, който ще покаже части от културата, обичаите и традициите на местното население от двете страни на границата - фолклорна музика и танци, занаяти, местни ястия и др.

Проектът QuesTour се реализира за периода април 2020 – юли 2021.

понеделник, 10 август 2020 г.

Спряно водоподаване

 Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването ще бъде спряно днес – 11.08.2020г. от 09:30часа до отстраняване на аварията в района на улиците “Димитраки Хаджитошев“,"Христанчо Матов", "Кръстьо Българията", "Каблешков", "Хаджи Димитър".

Тел.: 092 66 11 19
Моб.Тел.: 0889 316 774