Бисквитки

понеделник, 4 май 2020 г.

Успешно приключи данъчната кампания за физическите лица Повече от две трети от декларациите са подадени онлайн 5/4/2020 За информация: Людмила Байчева Тел.:092 66 84 100 Успешно приключи кампанията за деклариране на доходите на физическите лица.

Близо половин милион данъчни декларации са подадени към края на работния ден на 30 април, сочат данните на НАП.Едноличните търговци и юридическите лица подават годишните си декларации до края на юни, напомнят от приходната агенция.  
Почти 80 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис, като се отчита ръст  на електронното деклариране от над 30 на стоспрямо 2019 г. От началото на годината до момента, чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален POS) и чрез физическите POS терминали в офисите на НАП, са платени над 100 млн. лв. без такси. 
От приходната агенция съобщават още, че преобладаващата част от гражданите са използвали предварително попълнените декларации за доходите, които НАП предложи за първи път тази година. Средното време за попълване на формуляра е било тройно по-кратко, спрямо 2019 г., сочи статистиката на ведомството.   
„Отчитаме успешна данъчна кампания 2020 г. въпреки извънредното положение.  Благодаря на колегите в НАП за професионализма и за отличносвършената работа и на гражданите, които добросъвестно изпълниха ангажимента си към фиска. До края на годината ще предложим изцяло нов портал за електронни услуги и нов сайт на НАП, за да улесним потребителите, каза в края на кампанията директорът на „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева.    
ТД на НАП Велико Търново, Офис Враца 2020Стр. 1 от 1

Заявяваме ПИК на НАП по имейл или с обаждане по телефона



Близо 900 000 използват кода
За информация: Людмила Байчева                 
                                      Тел.:092 66 84 100 
Потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код (ПИК) от НАП,могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bgпо пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), подържана от Държавна агенция „Електронно управление“
В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.
Към момента близо 900 000 граждани имат активен ПИК, като от обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 г. до момента издадените нови персонални идентификационни кодове са над 45 000. С ПИК на НАП могат да се ползват както е-услугите на агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини, сред които и Столична и други.
Общият брой е-услуги на НАП, достъпни с ПИКнадхвърля 35, припомнят от приходната агенцияСред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояния на трудови договори, подаване на заявления и получаване на удостоверения и други.
Над 300 000 декларации за облагане на доходите на физическите лица вече са подадени, седмица преди крайния срок 30 април, сочи справка на НАП. Над 80% от тях са изпратени по електронен път. 
Националната агенция за приходите призовава отново своите клиенти при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството допреустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис.Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.
Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762.   
Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния 

Кои са имениците от Община Враца, които празнуват на 6 май –Гергьовден:


Георги - 1965
Гергана - 361
Ганка - 18
Генчо - 13
Ганчо - 18
Галя - 353
Гинка - 52
Георгина – 17
Гергина – 13
Гергин – 3
Герго – 14
Гюро - 1
Генко – 2
Галина – 425
Гина – 57
Галинка – 13
Галена – 13
Георгица – 11
Георг – 3
Гошо - 38
Гица – 8
Жоро – 22
Информация за Гергьовден
На 6 май - църквата чества Св. Георги Победоносец – един от най-почитаните светциПревръща се в образец на „идеалния воин-християнин" и светец-покровител на войната и войската, а в народните представи е покровител на овчарите и стадата.
Обреди и Традиции на Гергьовден
Народът разделя годината на два цикъла: летен - от Гергьовден до Димитровден, и зимен - от Димитровден до Гергьовден.
На 6 май в България се отбелязва и Денят на храбростта и празник на Българската армия.
Той започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника.