Съвместният
изследователски център на Европейската комисията (ЕК) разработва методология за
общ подход на тестване за хранителните продукти с разлики в качеството,
предлагани в държавите-членки на Европейския съюз. Това се посочва в отговор от
кабинета на европейския комисар по правосъдието Вера Йоурова на писмен въпрос
на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Нованов. Във въпроса
си двамата евродепутати попитаха ЕК дали ще бъдат
предприети законодателни мерки за предотвратяване на двойните стандарти в
качеството и състава на хранителните продукти, продавани в различните държави-членки.
В отговора на Комисията до Радев и Новаков се посочва още, че специално
мониторингово проучване, планирано в държавите-членки, ще позволи получаването
на сравними данни за състава и качеството на храните от целия ЕС. Освен това от
ЕК уверяват българските членове на Еврпейскиа парламент, че се отнасят много
сериозно към въпроса за диференцирането на продуктите, продавани под една и
съща марка и това бе подчертано лично от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в
изказването му за състоянието на Съюза през 2017 г.
От Европейската
комисия заявяват още, че считат, че действащите правила на ЕС в областта на
безопасността на храните, етикетирането и защитата на потребителите са
достатъчни, за да информират потребителите относно характеристиките на храните
при вземането на решение за покупка. При все това е необходимо да се гарантира,
че те са правилно и ефективно прилагани от националните органи, които имат
ключова роля. В писмения отговор до радев и Новаков се припомня още, че на
26 септември 2017 г. Комисията прие „Известие относно прилагането на
законодателството на ЕС в областта на храните и на защитата на потребителите по
въпроси, свързани с разликите в качеството на храните“ с цел подпомагане на
националните правоприлагащи органи при установяването на нелоялни практики в търговията
с хранителни продукти.
В края на
документа от ЕК заявяват, че форумът на високо равнище за подобряване на
функционирането на веригата на доставки на храни работи по Кодекс за поведение
на стопанските субекти в областта на храните. Комисията очаква всички
заинтересовани страни във веригата на доставки на храни да подкрепят този
доброволен ангажимент, който ще постави специален акцент върху участието на
потребителите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар