Бисквитки

понеделник, 18 август 2014 г.

90 проверки за касови бележки извършиха ревизорите от офис Враца само за две седмици


В средата на м. юли 18 ревизори от офис на НАП Враца се присъединиха към колегите си, които следят за данъчни нарушения в търговските обекти. Само за две седмици те извършиха 90 проверки за  отчитане на оборотите и издаване на касови бележки. Бяха проверени хранителни и питейни заведения, магазини, павилиони, складове, хотели и др. Част от проверените обекти са на територията на офисите Монтана и Видин, както и  в много населени места от област Враца.
При извършването на проверките не е установено нито едно нарушение във връзка с издаването на касови бележки.
Проверките продължават, ревизорите се занимават с основната си работа – извършване на ревизии, а проверките за касови бележки правят в извънработно време и в почивните дни.
 През м. юли са извършени и 11 проверки с инвентаризации, по жалби и сигнали и наблюдения на неизрядни задължени лица. При тези проверки са констатирани нарушения на Наредба Н18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти и са съставени 3 акта за установяване на нарушения, в т.ч. 2  за неиздаване на касова бележка
 Целта на проверките е да се установи отчитат ли се реалните обороти в търговските обекти и заведения, плащат ли се дължимите данъци върху тези обороти и дали се спазва осигурителното законодателство. 
От НАП напомнят, че глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за юридически лица, укриващи обороти, може да се стигне и до запечатване на търговския обект.
Заради засиленото присъствие на инспектори и за да се избегнат опитите за измами, от Агенцията предупреждават, че при проверки служителите й винаги се легитимират със служебната си карта.  Освен това инспекторите на приходната агенция не приемат и не изискват плащания в брой. Всички дължими глоби се заплащат по банков път.
Всеки може да сигнализира на телефон 0700 18 700 за данъчни нарушения и неиздаване на касови бележки на цената на градски разговор от цялата страна.  

   Юлия Грънчарова                


Няма коментари:

Публикуване на коментар