Бисквитки

вторник, 12 февруари 2013 г.

Проведе се заседание на Областния обществен съвет за превенция на корупцията


Открито заседание на Областния обществен съвет за превенция на корупцията –Област Враца се проведе днес в Областна администрация-Враца. То беше ръководено от инж. Валентин Литов – заместник председател на Областния обществен антикорупционен съвет и се проведе следния дневен ред:
1. Представяне на Фондация за развитие на правосъдието - гр.София
2.Отчет на дейността на ООСПК– Област Враца за периода 02.01.2012 г. – 31.12.2012 г.;
3. Обсъждане и приемане на Програма за действие на ООСПК- Област Враца-през 2013 г.
В заседанието взеха участие г-жа Цветелина Теофилова – Заместник областен управител и заместник председател на ООСПК-Област Враца, представители на неправителствения сектор, бизнеса, кметове на общини от Област Враца, ръководители на териториални звена с контролни функции, представител на Камарата на строителите в България – Областното представителство в гр.Враца и печатните и електронни медии.
При откриване на заседанието инж. Литов акцентира върху работата на ООСПК - Област Враца през 2012 г. и активния диалог между централната, регионална и местни власти в посока ефективното прилагане на законодателството, по-прозрачното управление и ефективната превенция на контролните звена на регионално ниво. Специално внимание той обърна на активната работа с местната власт за превенция на корупцията и повишаването на капацитета на изградените и действащи общински обществени антикорупционни съвети.
Инж. Литов благодари на неправителствения сектор за градивната съвместна работа и прилагането на ефективни модели и антикорупционни практики при реализирането на инициативите на антикорупционния съвет през 2012 г.
Фондация за развитие на правосъдието - гр.София беше представена от д-р Ива Пушкарова-Учредител и Председател на Управителния съвет на Фондацията. Д- р Ива Пушкарова е преподавател по наказателно и международно наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“ и наказателно право в Академията на МВР-София.
Тя маркира отделните сфери на дейност на Фондация за развитие на правосъдието, като подчерта и нейните основни цели: развитие на законодателството, повишаване на квалификацията, мотивацията и интегритета на професионалните общности, свързани с правосъдието, предотвратяване и преодоляване на негативни социалнозначими конфликти чрез равноправие на различни социални групи; просветено доверие на обществото в институциите на правосъдието и висока правна информираност и култура в обществото.
Д-р Пушкарова обобщи, че всички инициативи на Фондация за развитие на правосъдието се осъществяват въз основа на най-високите съвременни стандарти за научно знание и в помощ на националните политики и приоритети на държавата в съответната област.
Секретарят на Областния антикорупционен съвет г-н Любомир Маринков обяви, че предстои през месец септември 2013 г. да бъде реализирана съвместна инициатива на Областния обществен антикорупционен съвет - Област Враца с представляваната от д-р Пушкарова Фондация за развитие на правосъдието. Ще бъде организиран и проведен семинар с ръководители от съдебната власт с административен обхват Северозападен регион на тема: „Ефективност на съдебната експертиза“.
Присъстващите изслушаха и приеха Отчет за дейността на ООСПК през 2012 г. и обсъдиха и приеха предложената Програма за действие на ООСПК-Област Враца през 2013 г. В Програмата се предвижда антикорупционна информационна кампания под надслов: "Изграждане на интегритет - управление по правилата’2013 г.", включваща провеждането на три антикорупционни обществени форума, както и ще бъде представена дейността и практиките на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност /ЦППКОП/ при Министерски съвет.
Приетите Отчет за 2012 година и Програма за действие през 2013 година са публикувани на интернет страницата на Областна администрация-Враца, раздел „Антикорупция“.

Жулиета Нелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар