Бисквитки

вторник, 9 октомври 2012 г.

35% ОТ ВСИЧКИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИ ЛИЦА СА ПРЕМИНАЛИ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД



От РЗОК-Враца призовават всички здравноосигурени пациенти да преминат на профилактичен преглед при личния си лекар до края на годината. Редовното посещение при личния лекар за осъществяване на профилактичен преглед е от голямо значение за ранно откриване на различни видове хронични заболявания. От РЗОК напомнят, че прегледът е ежегоден и се заплаща изцяло от здравната каса.
За първите девет месеца на 2012 г. 44 553 души от общо 125 587 здравноосигурени лица над 18 г. от врачанска област или  35,5% от всички здравноосигурени пациенти са преминали на профилактичен преглед при личния си лекар. Общият брой на лицата в тази възрастова група, осъществили избор на личен лекар е 163 502 души. От тях 125 587 са здравноосигурени, а 37 915 са с прекъснати здравни права.
 За извършените прегледи до момента РЗОК-Враца е изплатила на общопрактикуващите лекари 356 424 лв.    
Профилактичният преглед включва следните дейности: изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на острота на зрение, измерване на кръвно налягане, ЕКГ, изследване на урина за протеин, глюкоза, определяне на кръвна захар в лаборатория при наличие на рискови фактори като хипертония, затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет, злокачествени новообразувания и др.
Ежегодно при жените над 30 години при профилактичния преглед трябва да се извършва и мануално изследване на млечна жлеза. Веднъж на 5 години при профилактичния преглед при жените и мъжете се назначават изследвания за пълна кръвна картина, холестерол и триглицериди.
Веднъж на 2 години личния лекар назначава високоспециализираните медико-диагностични изследвания „Мамография на млечни жлези” от пакет „Образна диагностика” при жени на възраст от 50 до 69 години включително, а при мъжете над 50 години веднъж на 2 години се прави скринингово изследване за рак на простата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар