Бисквитки

петък, 29 юли 2011 г.

„Змей Горянин” от Зверино е шампион


Голямата награда “Евро фолк 2011” – Grand Prix "Златен Орфей", два златни медала, диплом за Европейски шампион по фолклор за 2011 година и Покана за участие в Световния фестивал за фолклор са наградите, с които Мъжка фолклорна група „Змей Горянин” от с. Зверино се прибраха от Европейския шампионат по фолклор „Евро фолк” в Слънчев бряг.
До участието на групата от Зверино се стигна след като завоюва златен медал от фестивала „Балкан фолк” в гр. В.Търново и беше класиран за участие в европейския фестивал в Слънчев бряг и благодарение на спонсорството на фирми и на самата МФГ „Змей Горянин” при НЧ „Факел-1926 ”,
Участието си групата започна с безмензорната „Овчарска песен” по текст на П.Яворов и музика на Бойчо Димов-диригент на Врачанския духов оркестър и градски хор. Изпълнението на братята Николай и Владимир Ценови на песента „Сбирайте се селяни” повдигна настроенито на публиката, след което беше разплакана от изпълнението на Илиян Симеонов с песента, написана по тескт и музика от участника в групата Димитър Ангелов - „Емигрантска песен.”, чието изпълнение му донесе и единият от златните медали.
На финала на участието си, публиката заигра с „Моят татко прав си беше” и Право хоро по музика отново на Д.Ангелов.
За прекрасните изпълнения МФГ „Змей Горянин” беше наградена от журито с 11 броя дипломи грамоти и предметни награди. Двата златни медала са за цялостното представяне на групата и за изпълнената от Илиян Симеонов „Емигрантска песен.”

Фестивалът се провежда за трета поредна година и в него участваха повече от 70 колектива от 11 европейски държави.

При проявен интерес от страна на медиите към дейността, изпълненията и наградите на МФГ „Змей Горянин” може да се обръщате към председателя на Народно Читалище „Факел”, с. Зверино Цветан Ценов и на тел. 0889444600.

Определя се от журито, което спазва процедурни правила, съгласувани от членовете на журито преди откриване на Шампионата и огласени на участниците в деня на откриването.

Първи награди “Златен Орфей” в съответните категории и диплом за Европейски шампион по фолклор за съответната категория. На шампионите се връчват златни медали, а за второ и трето място - сребърни и бронзови медали. По преценка на журито в отделните категории могат да бъдат давани допълнителни златни, сребърни и бронзови медали със съответните дипломи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар